POOLLICHT DOOR CORONAAL GAT
Op 11 oktober 2010 was er vanuit Canada een prachtig noorderlicht te zien, dat echter niet werd veroorzaakt door de zonnevlekken waarvan de activiteit erg laag was. Zie: www.spaceweather.com. Voor het ontstaan van poollicht zijn namelijk twee oorzaken aan te wijzen. Ten eerste een versnelling van de zonnewind ten gevolge van het optreden van een coronaal gat, onafhankelijk van de 11-jarige cyclus van de zonnevlekken en als tweede een coronale massa uitbarsting gecombineerd met een versnelling van de zonnewind veroorzaakt door de zonnevlekken zelf en daarmee wel afhankelijk van de 11-jarige cyclus. In dit geval ging het om de eerst genoemde oorzaak. Poollicht ontstaat door ionisatieprocessen in de atmosfeer. Hoe groter de snelheid en de dichtheid van de zonnewind, hoe meer kans op poollicht. Poollicht door coronale gaten komt eigenlijk alleen maar voor in een nauwe kring rond de magnetische polen, terwijl poollicht door zonnevlekken veel heftiger is en zich tot op lagere breedtes kan uitbreiden.
KOMEET 103P/HARTLEY 2
De komeet Hartley die onder het sterrenbeeld Cassiopeia door bewoog in de richting van Perseus is inmiddels bijna aangekomen bij de ster Capella in de Voerman. Hij is nu goed met een verrekijker te zien als een lichte vlek met een diameter van ongeveer 1,5 maal die van de volle maan. Het is de moeite waard om de komende dagen een poging te doen om deze staartster zonder staart te zien. Binnenkort zal het maanlicht een storende rol gaan spelen en zal de komeet ’s avonds onder de oostelijke horizon verdwijnen. Op 20 oktober bereikt hij de kortste afstand tot de aarde. Zie: www.spaceweather.com.
STERREN TELLEN TEGEN DE LICHTVERVUILING
Tot 10 november aanstaande kan iedere belangstellende een indruk registreren van de lichtvervuiling door op een donkere plaats naar het sterrenbeeld Cassiopeia te kijken, recht boven het hoofd. Het zo verkregen beeld kan vergeleken worden met 7 kaartjes van dat hemelgebied die uit te printen zijn van de website www.nachtvandenacht.nl. Ook daar kan de waarneming worden geregistreerd. De bedoeling is om op deze manier een indruk te krijgen (van de toename) van de lichtvervuiling en daarmee een signaal in de richting van de overheid te kunnen zenden om iets tegen de lichtvervuiling te doen.