Gedurende de afgelopen 11-jarige zonnevlekkenperiode bedroeg de variatie in de totale helderheid van de zon ongeveer 0,1 %, te weinig om invloed uit te oefenen op het globale klimaat. Tenminste, zo werd daarover gedacht. Na jaren van wetenschappelijk onderzoek ontstond er echter meer inzicht in de werking van de atmosfeer en de invloed van de zon daarop. Er dient dan te worden gekeken naar de effecten van de verschillende soorten straling die de zon uitzendt en naar het gedrag van de zonnewind. Deze spelen afzonderlijk wel een rol bij de beïnvloeding van de klimaat. Ten eerste zendt de zon gedurende een periode van maximale zonnevlekkenactiviteit meer ultraviolette straling uit die door de stratosfeer wordt geabsorbeerd. Deze wordt warmer en veroorzaakt daardoor meer wind op grote hoogte, wat leidt tot een sterkere jetstream. Omgekeerd leidt dit tijdens een zonneminimum tot een toename van extreme weersituaties zoals de afgelopen koude winter en de hittegolf in de zomer. Verder voert de toename van de visuele straling van de zon gedurende een maximum tot opwarming van de tropische oceanen, waardoor er meer verdamping en regen ontstaat in de gebieden rond de evenaar, zeker wanneer beide effecten worden gecombineerd. Als derde kan worden genoemd dat tijdens een maximum van zonnevlekken er door de sterkere zonnewind minder kosmische straling tot de aarde kan doordringen. Dit heeft minder wolkenvorming tot gevolg, waardoor de opwarming toeneemt
KOMEET 103P/Hartley 2
Deze komeet kan de komende dagen tussen Cassiopeia en Perseus met een verrekijker worden waargenomen, hoewel het geen gemakkelijk object is. Er moest echt naast worden gekeken om het te kunnen zien. Immers, het centrum van het netvlies is minder gevoelig voor het invallende licht. De komeet ziet er uit als een schijfje met een diameter zo groot als de maan. Zonder een sterrenkaart is het dus niet mogelijk om de komeet te vinden. Kijk op www.spaceweather,com van 1 oktober 2010.
STERREN TELLEN
Om een indruk van de lichtvervuiling te krijgen kan iedereen van 10 oktober tot en met 10 november meedoen met een sterrentelling. De instructies daarvoor zijn te vinden op www.nachtvandenacht.nl. Doen dus.