HET RUIMTEWEER
Onder het ruimteweer wordt verstaan de invloed van de het gedrag van de zon op het magnetische veld in de buurt van de aarde. Onder andere het voorkomen van zonnevlekken en coronale gaten kan magnetische storingen veroorzaken.
Gedurende de laatste dagen waren er enkele groepjes van zonnevlekken, ook wel actieve gebieden genoemd, die zich visueel behoorlijk actief gedroegen, maar weinig activiteit vertoonden in het bereik van de röntgenstraling. De snelheid van de zonnewind bleef dan ook schommelen rond een waarde van zo’n 350 km/s en de magnetische verstoringen in de buurt van de aarde waren amper merkbaar. Anders is dat met de in Groningen geplande trambaan. Iedere passage van de tram veroorzaakt een magnetische storing door de bijbehorende elektrische stroom en de grote hoeveelheid ijzer van de wagons. Immers, bij iedere elektrische stroom hoort een magneetveld en variaties in een magneetveld veroorzaken veranderingen in de elektrische stromen in alle mogelijke elektrische apparatuur. Het UMCG en de onderzoekscentra op het Zerniketerrein hebben daarom al tegen de komst van de tram geprotesteerd.
EEN BIJNA AARDSE PLANEET ONTDEKT
Bij de zwakke rode ster Gliese 581 in het sterrenbeeld Weegschaal is een zesde planeet ontdekt die mogelijk een vorm van leven zou kunnen hebben. Op een afstand van 20 lichtjaar voltooit deze een rondje rond de ster die slechts 37 aardse dagen duurt. In dezelfde tijd draait de planeet één maal om zijn eigen as. De temperatuur is er tussen de -31 en -12 ⁰C en er is vermoedelijke een vaste bodem. De massa van de planeet is 4 maal die van de aarde en de diameter is 1,35 maal de aardse middellijn. Daarom is de zwaartekracht op de planeet Gliese 581g ongeveer tweemaal zo groot als op de aarde. Het is duidelijk dat een planeet aan strenge voorwaarden moet voldoen om leven te kunnen herbergen. Mogelijk is Gliese 581g een grensgeval en is er water dat niet bevroren is.
KOMEET 103P/HARTLEY 2
Gedurende deze nachten passeert komeet 103P/Hartley 2 de onderkant van de W-vorm van het sterrenbeeld Cassiopeia dat in de buurt van het zenit staat. Onder goede omstandigheden is de komeet met een verrekijker te zien. Een sterrenkaart met de baan van de komeet is te vinden op www.spaceweather,com van 1 oktober 2010.