Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

DE WEERSVERWACHTING
De weersverwachting voor de komende week, opgemaakt door Geert Molema, werd wegens diens afwezigheid voorgedragen door Wim Zanstra. Een uitgebreid overzicht over de dagelijkse weersverwachtingen is te vinden op de website www.meteodelfzijl.nl.

HET RUIMTEWEER
Tijdens de afgelopen week zijn steeds één of meerdere groepjes zonnevlekken te zien geweest. Hoewel het Wolfgetal (R=f+10.g, waarin f het aantal vlekken voorstelt en g het aantal groepen) alweer stijgende is, blijkt de activiteit van de afzonderlijke vlekken nog niet al te hoog te zijn. Magnetische storingen en poollicht tot op lagere breedtes waren dan ook niet aan de orde. Zelfs bij het over de rand komen van een groep zonnevlekken was er geen StaZa te bespeuren. Wel passeerde op 20 september een coronaal gat de meridiaan van de zon. De daaruit voortkomende zonnewind had een snelheid van circa 500 km/s, 200km/s hoger dan normaal. Drie dagen later werd dit merkbaar als een soort filevorming in de stroom zonnewind, waarbij het aantal deeltjes per cm3 toenam van 3 tot 30. Deze hogere snelheid en dichtheid gaven aanleiding tot een verhoogde activiteit van het poollicht rond de magnetische polen op aarde. (Zie voor mooie foto’s: www.spaceweather.com).

PLANETOÏDE “CRUIJFF”
Op voordracht van wetenschapsjournalist Carl Koppeschaar werd op 23 september bij volle maan door de Internationale Astronomische Unie (IAU) de planetoïde met nummer 14.282 genoemd naar de bekende voetballer Johan Cruijff. Of zijn rugnummer 14 bewust iets te maken heeft met het nummer van de planetoïde is zeer goed mogelijk. De planetoïde behoort tot de hoofdgordel tussen de planeten Mars en Jupiter en werd op 24 september 1960 door de familie Van Houten ontdekt op foto’s van de astronoom Tom Gehrels. Hij bevindt zich drie maal zover van de zon als de aarde en voltooit één rondje in ruim vijf jaar. De afmeting van de planetoïde is van de orde van 9 km. Vermoedelijk ziet hij eruit als een brokstuk en niet als een bol. Momenteel zijn er ongeveer 250.000 planetoïden bekend. Ongeveer 315 daarvan hebben namen die verband houden met Nederland. (Zie: www.astronieuws.nl/NL-plan.html).