Na een jarenlange periode van minimale activiteit van de zon komt er heel erg langzaam weer een beetje schot in de verschijning van zonnevlekken, hoewel deze op zich ook nog weinig activiteit uitstralen. Het zal nog een paar jaar duren voordat er bijvoorbeeld weer kans is op noorderlicht in onze streken.
De zon is een ster die zich zelf door de zwaartekracht samentrekt. In het inwendige ontstaan daardoor een zeer hoge druk en temperatuur, waardoor er kernfusiereacties kunnen plaatsvinden. Vier waterstofkernen vormen daarbij één helium kern en de daarbij verloren gegane massa wordt volgens E=mc2 omgezet in energie. Deze energie is verantwoordelijk voor de uitstraling en de zonnewind. De zonnevlekken zijn hiervoor een aanwijzing. Zowel de straling van de zon als de zonnewind kunnen zorgen voor storingen in het magnetische veld van de aarde. Op hun beurt kunnen die weer een nadelige invloed hebben op de alom gebruikte elektronische apparatuur en deze zelfs onherstelbaar beschadigen. Dat is de reden dat de wereld constant op de hoogte wordt gehouden van het gedrag van de zon, zodat men tijdig maatregelen kan nemen om schade te voorkomen. Zie: www.spaceweather.com.
WAS MEI 2010 ECHT DE WARMSTE MAAND OOIT ?
Volgens een bericht van de NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) was de afgelopen maand wereldwijd de warmste meimaand ooit met een gemiddelde temperatuur van 15,46 ºC. Dit was 0,69 ºC hoger dan het gemiddelde van de vorige eeuw. Hiervan was echter in West-Europa niets te merken, omdat het daar ongebruikelijk koud was (Dagblad van het Noorden van 17-06-2010). Inderdaad was het ook in Appingedam zo’n 4,8 ºC koeler.
Er moeten dus over grote gebieden enorme temperatuurverschillen geweest zijn om aan bovenstaand gemiddelde te komen. Er dienen zich nu de volgende vragen aan. Is de temperatuur wel echt overal op de aarde gemeten en was het net van meetstations dicht genoeg en regelmatig genoeg verdeeld? Is de temperatuur bijvoorbeeld ook boven zee gemeten en in dun bevolkte gebieden? Aan de gemiddelde waarde te zien moet dit een gemiddelde temperatuur zijn geweest die geldt voor het noordelijk halfrond, waar het zomerhalfjaar begint. In Zuid-Afrika loopt het tegen het begin van de winter en daar zullen de gemiddelde temperaturen een stuk lager liggen. Zijn die ook in bovenstaand resultaat verrekend? Een zeer twijfelachtig meetresultaat van de NOAA dus.