Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
HET RUIMTEWEER

Gedurende de afgelopen week kon vlekkengroep AR 1076 worden gevolgd. Hier ging echter weinig activiteit van uit. Wel was er een verhoogde kans op poollicht door de passage van een coronaal gat.

VREEMDE GEBEURTENISSEN OP JUPITER
Op Jupiter zijn normaal twee opvallende wolkengordels te zien, ter weerszijden van de evenaar. Zij zijn iets donkerder van kleur dan de rest van het oppervlak. Op 20 mei 2010 werd door Anthony Wesley (Australië) geconstateerd dat opeens de zuidelijke gordel niet meer zichtbaar was. Het is echter niet de eerste keer dat dit gebeurt. Wat de oorzaak is blijft nog onduidelijk. Is de gordel echt verdwenen of wordt deze bedekt door een laag cirrusbewolking bestaande uit NH3-kristalletjes? Onderzoek zal dit moeten uitwijzen.
Op 3 juni 2010 zag dezelfde Anthony Wesley een object inslaan op Jupiter. Dit ging gepaard met een heldere lichtflits, maar er bleef nog geen zichtbaar litteken van over, zoals bij eerdere inslagen. Misschien was het een brokstuk van een komeet of planetoïde. Zie www.spaceweather.com (20 mei en 4 juni 2010).

LICHTENDE NACHTWOLKEN
De zon is weer op weg naar de hoogste stand aan de hemel. Dat betekent dat er weer aan de meetkundige voorwaarden wordt voldaan om lichtende nachtwolken te zien die zich op de grote hoogte van ongeveer 80 km bevinden, veel hoger dan gewone wolken. Terwijl gedurende de nacht, als de zon onder is, de gewone wolken donker worden, blijven de lichtende nachtwolken wit, geel-oranje of lichtblauw met een zilverglans en kunnen de sterren er doorheen worden gezien. De lichtende nachtwolken hebben een ribbel- of vezelstructuur, zijn zeldzaam en komen onregelmatig voor. Bovendien zijn zij onvoorspelbaar.
De structuren in deze wolken veranderen relatief snel door de horizontale en verticale luchtstromen in de hogere lagen van de atmosfeer.
Er is een duidelijk verband tussen het voorkomen van lichtende nachtwolken en de 11-jarige zonnevlekkencyclus. Tijdens het minimum op de zon is het iets kouder en wordt de kans op de lichtende nachtwolken groter. Zoals nu.
Het ontstaan van deze wolken houdt verband met talrijke uiterst kleine deeltjes in de bovenste lagen van de atmosfeer, waarop zich een dun laagje ijs heeft afgezet. De stofdeeltjes kunnen afkomstig zijn van vulkanen of kometen.