Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
SATELLIET HERSCHEL ONTDEKT TE (?) GROTE STER

Tijdens een symposium van de ESA op 6 mei in Noordwijk werd de ontdekking bekend gemaakt van een al zeer grote ster die bezig is nog vele malen groter te worden. De ontdekking werd gedaan door de Herschel ruimtetelescoop, de grootste infrarood telescoop die op dit moment in gebruik is. Eén van de onderdelen daarvan, de HiFi, is in Groningen gemaakt. De nieuwste beelden tonen duizenden ver verwijderde sterrenstelsels en wolken in ons eigen Melkwegstelsel, waarin op grote schaal stervorming plaatsvindt. Herschel neemt de straling waar in het infrarode gebied dat wordt uitgezonden door de gas- en stofwolken rondom een pas geboren ster in wording. De temperatuur daarvan is dan nog slechts enkele tientallen graden boven het absolute nulpunt van 273 graden onder nul. De waarnemingen gebeuren vanuit de ruimte, omdat de atmosfeer het grootste deel van deze straling niet doorlaat.


Het blijkt nu dat de bestaande theorieën over de geboorte van sterren ontoereikend zijn om de waargenomen gebeurtenissen te verklaren. Nieuwe ideeën zijn noodzakelijk.
Eén van de nieuwe (embryonale) sterren in de wolk RCW 120 op een afstand van 4200 lichtjaar lijkt nu al acht tot tien maal zo groot als de zon, maar is omgeven door zoveel gas en stof dat hij nog honderden keren groter kan worden en kan uitgroeien tot één van de helderste objecten in de Melkweg.
Het probleem is dat tot nu toe werd gedacht dat een ster kan uitgroeien tot hij een maximale massa heeft van acht maal die van de zon. De straling van de ster zou dan zo sterk zijn dat de materie er omheen wordt weggeblazen en niet meer in staat is om op de ster te vallen. Bovendien gaan de kernreacties in een zware ster sneller dan in een lichte ster, waardoor een zware ster minder oud kan worden. Door een toename van massa zal een negatieve leeftijd niet bereikt kunnen worden.
Toch zijn er inmiddels met de moderne apparatuur al sterren ontdekt met massa’s tot 150 maal die van de zon en heeft men nu één gevonden die bezig is om zo te worden. Een goede kans om de bestaande theorieën aan te passen. Hoewel de ontdekking relatief snel is verlopen, zal de nasleep (de uitbreiding van de theorie) een langere tijd vergen. De wetenschap is immers gebaseerd op de controleerbare waarnemingen. Dankzij een groeiende wetenschap worden ook de technieken van het waarnemen steeds beter, waardoor de wetenschap nog meer groeit, enzovoort.