Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

40

Volgende update: 20-06-2024 om ± 08:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vanavond is het half tot zwaar bewolkt. Verspreid over het land komen enkele buien voor. De wind komt uit het noordoosten en is overwegend matig, 3-4 Bft..

Komende nacht trekken enkele buien over het land. Plaatselijk kunnen dat stevige buien zijn en is ook onweer mogelijk. De minimumtemperatuur ligt rond 14°C. De wind komt uit een noordoostelijke richting en is op de meeste plaatsen matig, 3-4 Bft..

Synoptische ontwikkeling:

Een zadelgebied bevindt zich ten noordwesten van ons land boven de Noordzee. Een thermisch laag boven Frankrijk trekt noordoostwaarts en schampt vrijdag onze oostgrens. Op 500 hPa trekt een kortgolvige hoogtetrog over het uiterste noordwesten de FIR gedurende de nacht naar vrijdag en vrijdagochtend. Van bijbehorende frontale zone trekt de occlusie over het oosten van het land. Een omvangrijkere hoogtetrog bereikt vrijdagmiddag rond 15 UTC het uiterste zuidwesten van het land en passeert in de nacht naar zaterdag het noordoosten. Boven Denemarken diept er in deze hoogtetrog een hoogtelaag uit. Op dat moment snoert er boven de Britse Eilanden een hoogtelaag af dat zaterdagmiddag zuidoostwaarts over Frankrijk trekt. Tussen de twee hoogtelagen ontstaat er op 500 hPa een kleinschalige hoogterug boven ons land. Een koufront trekt hierdoor zaterdagmiddag en -avond van west naar oost zonder actief te zijn. Wel is deze nog herkenbaar aan (lage) bewolking.

Er is zaterdag nog sprake van een diffluente zonale stroming tussen het Azorenhoog en een lagedrukgebied bij IJsland. In de loop van zaterdag nadert van het westen uit een hoogtetrog, waarin boven Noord-Frankrijk een hoogtelaag afsnoert. Hierdoor maakt vooral het zuiden nog kans op wat neerslag. Begin volgende week zien we een uitloper van het Azorenhoog ontstaan die zich richting Noord-Europa gaat uitstrekken. Boven Scandinavie ontstaat dan een apart hogedrukgebied met aanvoer van warmere lucht. Vanaf halverwege volgende week wordt de evolutie onzeker. In de 'Oper' nadert van het zuiden uit een hoogtelaag waardoor de onstabiliteit toeneemt.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgenochtend is het bewolkt met soms regen of enkele buien. De wind is zwak tot matig, 2-3 Bft., en komt uit uiteenlopende richtingen. Morgenmiddag is er veel bewolking en komen er verspreid over het land buien voor. In het noordoosten en oosten kan daar ook onweer bij voorkomen. In de loop van de middag wordt het van het westen uit droog en komt de zon tevoorschijn. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 16°C op de Wadden tot plaatselijk 22°C in opklaringsgebieden. De wind wordt overal noordwestelijk is op de meeste plaatsen matig, 3-4 Bft.. Morgenavond is het droog en klaart het overal breed op. De wind draait in de loop van de avond naar een westelijke richting en neemt af naar zwak tot matig, 2-3 Bft.. Het weercijfer komt tot een 6.

De weersverwachting geldig van aanstaande zaterdag tot en met donderdag:

Zaterdag is het wisselend bewolkt en komt het tot enkele buien. In de zuidelijke provincies is de buienkans wat groter dan in de noordelijke helft van het land, maar voor het hele land geldt dat het veel vaker droog is dan dat het regent. Het wordt circa 20°C bij een matige wind, 3-4 Bft., uit het zuidwesten tot westen.

Zondag lijkt een geheel droge dag te worden met veel zon en in de middag landinwaarts stapelwolken die niet uitgroeien tot buien. Midden op de dag bereikt de zonkracht UV-Index 7. Zonder gebruik van zonnebrandcrème kan je huid al in 10-25 minuten verbranden. De wind is zwak of matig, 2-3 Bft., en waait uit het westen of noordwesten. Het wordt 21°C in Friesland tot 24°C in Brabant, Limburg en de Achterhoek. Op de Waddeneilanden wordt het circa 19°C.

De eerste dagen van volgende week verlopen droog en zonnig. Maandag waait de wind uit het noordoosten. Hierdoor blijft het kwik op de Waddeneilanden en langs de noordkust steken rond 20°C. In het midden en zuiden van het land wordt het 23°C tot 26°C. Vanaf dinsdag is de wind meer oostelijk en wordt het nog wat warmer met op grote schaal 25°C tot 28°C en mogelijk lokaal 30°C.

Eind volgende week wordt de verwachting onzeker. Daarbij neemt de kans op wat lagere temperaturen toe en stijgt de kans op buien geleidelijk.

Na aanstaande donderdag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Aanvankelijk nog (vrij) warm, maar wel toenemende kans op (onweers)buien. Vanaf 29 juni waarschijnlijk wisselvallig met grote onzekerheid in de temperatuur.

Meteo Delfzijl - Geert Molema