Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

39

Volgende update: 29-02-2024 om ± 07:30 uur.

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vanavond is het bijna overal droog. Heel plaatselijk kan er even wat motregen vallen. Het is zwaar bewolkt. Er staat een matige wind, 3-4 Bft., uit het zuid- tot zuidwesten. Aan zee en op het IJsselmeer neemt de wind toe naar vrij krachtig, 5 Bft.. Aan het einde van de avond neemt de wind aan zee toe naar krachtig, 6 Bft..

Komende nacht valt er in het westen en noorden af en toe regen of motregen. De minimumtemperaturen liggen tussen 3°C in het zuidoosten en 6°C aan zee. Er waait een matige, 3-4, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtige tot krachtige wind uit het zuiden, 5-6 Bft..

Synoptische situatie en ontwikkeling:

Restanten van een slepende NNO-ZZW georiënteerde occlusie trekken via het (noord)westen en de zuidelijke Noordzee noordoostwaarts weg. Een lagedrukgebied ten zuiden van IJsland koerst naar de Noorse Zee. Bijbehorend NNO-ZZW georiënteerd warmtefront bereikt donderdagochtend het westen en trekt aan de grond tergend langzaam oostwaarts. Op hoogte trekt het warmtefront sneller door, er vindt opglijding plaats. Het koufront loopt hier op in, maar doordat er donderdagmiddag golfvorming plaatsvindt boven Het Kanaal passeert het koufront pas in de nacht naar vrijdag als de golf noordwest langs getrokken is. Boven de Atlantische Oceaan vindt er frontogenese plaats en diept er een laag uit ten noordwesten van Ierland. Dit laag ligt vrijdag om 12 UTC boven de Ierse Zee. Het front is dan al voor een groot deel geoccludeerd en rondom het laag gedraaid. De occlusie ligt dan boven Het Nauw van Calais.

Een randstoring van een laag boven de Noorse Zee ontwikkelt zich in de loop van vrijdag tot een actief laag dat op zaterdag boven de Britse Eilanden komt te liggen. Het bijbehorende front bereikt ons land later vrijdagavond en in de nacht naar zaterdag en blijft zaterdag overdag in een zuidelijke stroming slepen boven ons land. Aan de zuidflank van het "Britse" laag ontstaat zaterdag boven de Golf van Biskaje een volgende randstoring. Deze trekt opvullend NO- en later noordwaarts aan de oostflank van een opvullende hoogtetrog. Zondag op maandag snoert in het zuidelijk deel van de hoogtetrog boven Italië een hoogtelaag af. De stroming draait op hoogte dan van zuid naar zuidoost. Het eerder genoemde front blijft hierdoor ook zondag en mogelijk maandag nog min of meer NNW-ZZO georienteerd boven of in de buurt van ons land liggen alvorens westwaarts te bewegen. In de loop van volgende week ontwikkelt een hoogterug zich boven West-Europa. Aan de grond zien we dan geleidelijk een omvangrijk hogedrukgebied ontwikkelen boven Noord-Europa, waarbij de stroming duidelijk aflandig wordt en de neerslagkansen afnemen.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgenochtend is het bewolkt en zijn er perioden met regen. In het oosten en zuidoosten blijft het nog droog en is er kans op wat zon. Er staat een matige, 3-4, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtige tot krachtige wind uit het zuiden, 5-6 Bft..Morgenmiddag is het bewolkt en zijn er perioden met regen of motregen. Mogelijk blijft het in het oosten en zuidoosten nog droog en schijnt in het zuidoosten eerst nog de zon. De maximumtemperatuur ligt rond 9°C. In Zuid-Limburg kan het met wat zon plaatselijk 12°C worden. Morgenavond is het bewolkt en zijn er perioden met regen. De wind uit het zuiden is matig, 3-4, aan zee eerst nog vrij krachtig, 5 Bft.. Aan het einde van de avond gaat de wind in het zuidwesten uit het westen waaien. Het weercijfer komt tot een 4.

De weersverwachting geldig van aanstaande vrijdag tot en met woensdag:

Vrijdag gaat de meteorologische lente van start. De dag begint overwegend droog met flink wat ruimte voor de zon. Bij een matige tot aan de kust mogelijk krachtige wind uit zuidelijke richtingen wordt het 10°C tot 12°C. De zon schijnt helaas niet de hele dag. In de loop van de middag neemt de bewolking toe en kan het vanuit het westen overal weer enige tijd gaan regenen.

Op de eerste dag van het weekend zijn verspreid over het land wat buien mogelijk. Tussen de buien door is het vaak droog en schijnt de zon af en toe. Het is raadzaam om onze regenradar in de gaten te houden als jij de deur uit moet. Aan de temperatuur verandert weinig. Het wordt wederom 10°C tot 12°C.

Ook zondag is nog een enkele bui mogelijk, maar echt nat verloopt de dag niet. In de nieuwe week nemen de neerslagkansen af en schijnt de zon weer wat vaker. Mogelijk dat in de loop van de nieuwe week de temperatuur verder oploopt. Er bestaat zelfs een kans dat we dan richting de 15°C gaan.

Na aanstaande woensdag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Vrij grote kans (70%) op een droog weertype met temperaturen boven het langjarig gemiddelde.

Meteo Delfzijl - Geert Molema