Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

33

Volgende update: 03-06-2023 om ± 09:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vanavond klaart het steeds verder op en blijft het droog. De wind uit het noordoosten is matig, 3-4, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtig, 5, langs de zuidwestkust mogelijk krachtig, 6 Bft..

Komende nacht blijft het droog. De minimumtemperatuur wordt ongeveer 10°C. De wind komt uit het noordoosten en is zwak tot matig, 2-3, aan de kust af en toe vrij krachtig, 5 Bft..

Synoptische ontwikkeling:

Een omvangrijk hogedrukgebied ten zuiden van IJsland beweegt langzaam iets zuidwaarts. Bijbehorende rug strekt zich eerst uit over de Noordzee richting de Oostzee en beweegt ook zuidwaarts richting de Oekraïne, waar het zondag een eigen hogedruk kern vormt. Een zwakke occlusie beweegt vanavond zuidwaarts over de zuidelijke helft van ons land. Achter deze occlusie stroomt met een (noord)oostelijke stroming drogere lucht het land in. Zondag is de stroming in het noordelijke deel van de FIR noordelijk. Hierdoor bewegen vochtigere lucht en bewolking, die zich nu nog noordwest van Schotland bevinden, naar de noordelijke helft van de Noordzee en het noorden van het land.

Een hoog noordwest van Schotland verandert de komende dagen nauwelijks van plaats en heeft een uitloper naar het noorden van Polen. Bij de Azoren is de luchtdruk relatief laag. Bij ons is de aanvoer vanuit noord tot noordoost. In de tweede helft van de volgende week dringt het Azorenlaag langzaam op naar het zeegebied ten noordwesten van Portugal, terwijl het zwaartepunt van het hoog zich waarschijnlijk tijdelijk naar de Noorse Zee verplaatst. Hierdoor wordt de wind geleidelijk meer noordoost of zelfs oost. In de tweede decade van juni blijft het patroon in eerste instantie geblokkeerd. Helemaal aan het einde van de EPS-periode (16 juni) neemt de kans op lage druk boven of ten westen van de Britse Eilanden toe. De belangrijkste 2 van de 3 clusters horen bij het regime van een positieve NAO-fase. Dat zou een wat minder droge fase kunnen inluiden.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgenochtend is het overwegend zonnig. De wind komt uit het noordoosten en is zwak tot matig, 2-3 Bft.. Morgenmiddag is het zonnig. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 19°C in het noordelijk kustgebied tot 23°C in het zuiden van het land. De wind komt uit oost tot noordoost en is overwegend matig, 3-4 Bft.. Morgenavond is het ook zonnig. Het weercijfer komt tot een 10.

De weersverwachting geldig van aanstaande zondag tot en met vrijdag:

Ook zondag overheersen op veel plaatsen zonnige perioden, al is het noorden gevoeliger voor wat wolkenvelden die vanaf de Noordzee binnentrekken. Dat heeft direct gevolgen voor de temperatuur. In het zuiden en midden is het aangenaam met maxima tussen 19°C en 24°C. Onder het wolkendek in het noorden loopt het kwik niet verder op dan een graad of 15. Met een matige noorden- tot noordoostenwind, 3-4 Bft., is het daar voor het gevoel dan een stuk frisser. Wel blijft het in het hele land droog.

De verschillen tussen het noorden en zuiden van het land zijn ook op maandag nog aanwezig. De meeste zon is opnieuw weggelegd voor de zuidelijke provincies, terwijl het noorden meer wolken kan verwachten. Bij een matige noordenwind, 3-4 Bft., wordt het daarbij 17°C tot 24°C, met de hoogste waarden in het zuiden.

Na het weekend lijkt van een verandering in het weerbeeld geen sprake. Het zuidoosten van het land heeft de beste papieren voor een zomers weerbeeld met daar regelmatig maxima die oplopen richting 25°C. Het noorden van het land moet rekening houden met wolkenvelden vanaf de Noordzee, waardoor de temperatuur daar vaker net onder 20°C uitkomt. De paraplu kan voorlopig wel in de kast blijven, want de kans op regen is erg klein.

Na aanstaande vrijdag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Grote kans (ca. 80%) op een voortzetting van het droge weertype. Het wordt waarschijnlijk vooral de eerste dagen warmer, de kans op zomerse temperaturen neemt toe naar ruim 40%. De kans op een enkele regen- of onweersbui neemt toe naar 20-30%.

Meteo Delfzijl - Geert Molema