Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

40

Volgende update: 01-04-2023 om ± 08:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vanavond regent het op veel plaatsen. In het zuiden staat een matige tot vrij krachtige wind, 4-5 Bft., uit een zuidwestelijke richting. In het noorden wordt de wind geleidelijk zuidoostelijk.

Komende nacht valt er nagenoeg overal regen en motregen. De meeste regen valt in het zuiden. De minimumtemperatuur ligt rond 8°C. De wind is in het midden en zuiden westelijk en overwegend matig, 3-4 Bft.. In het noorden draait de wind naar noordoost.

Synoptische ontwikkeling:

In een zuidwestelijke stroming wordt getransformeerde maritiem polaire lucht aangevoerd. Een actief lagedrukgebied ligt om 12 UTC boven East Anglia. Dit laag trekt oostwaarts en bereikt de kust van Noord-Holland in de loop van vrijdagavond en trekt over het midden zuidoostwaarts. Rondom het laag draaien verschillende oude occlusies. Aan de noord- en westkant van het laag is de lucht zeer vochtig en de opbouw stabiel. De noordelijkste occlusie vormt de grens met droge continentaal polaire lucht. Deze trekt zaterdagavond over Nederland zuidwaarts en verlaat in de nacht naar zondag het zuidoosten.

Zondag 2 april vormt zich een krachtige hoogterug van Ierland naar de Noorse Zee die verbinding maakt met een hoog boven Scandinavie. Aan de grond vormt zich boven het Noordzeegebied een omvangrijk, vlak hoog. Het lagedrukgebied trekt zondag 2 april richting de Alpen. De rug-as trekt begin volgend week langzaam oostwaarts, maar boven de oostelijke Oceaan vindt vrij snel nieuwe hogedruk-opbouw plaats. Aan de oostflank van het hoog trekken rond woensdag 5 april enkele troggen zuidoostwaarts die mogelijk ons aandachtsgebied beïnvloeden. Aan het einde van de volgende week breidt een hoog zich uit richting de Noorse Zee en Scandinavie. De gehele periode bevinden we ons in polaire lucht met relatief lage temperaturen.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgenochtend is het bewolkt en regenachtig. In de zuidelijke helft van het land staat er een matige wind, 3-4 Bft., uit westelijke richtingen. In de noordelijke helft is de wind noordoost en matig, 3-4, in het noordelijk kustgebied vrij krachtig tot krachtig, 5-6 Bft.. Morgenmiddag is het bewolkt en valt er nog steeds regen. In het noorden wordt het geleidelijk droog. De maximumtemperatuur ligt rond 10°C. In de loop van de middag draait de wind van het noorden uit geleidelijk op steeds meer plaatsen naar een noordoostelijke richting. In het zuiden van Limburg gebeurt dit pas aan het einde van de middag. Morgenavond trekt de regen geleidelijk naar het zuiden. De laatste regen verlaat het uiterste zuiden rond middernacht. In de tweede helft van de avond begint het in het noorden op te klaren. De noordoostenwind is matig, 3-4, in het noordelijk kustgebied, vrij krachtig tot krachtig, 5-6 Bft.. Het weercijfer komt tot een 4.

De weersverwachting geldig van aanstaande zondag tot en met vrijdag:

Zondag is het in de ochtend in het zuiden nog bewolkt, elders is het droog en schijnt de zon flink. Uiteindelijk breekt ook in het zuiden de zon door. Er waait een matige noordoostenwind, 3-4 Bft., en daarmee wordt koude lucht aangevoerd. Het wordt niet warmer dan 8-9°C in het noorden en op de Waddeneilanden en 10-11°C elders.

Na een nacht met landinwaarts lichte vorst zijn er maandag flinke perioden met zon. Het blijft droog en bij niet meer dan een zwakke tot matige noordoostenwind, 2-3 Bft., loopt de temperatuur op naar 9°C in het noorden en naar 11°C, lokaal 12°C in het zuiden. Doordat er over het algemeen weinig wind staat zal het in de zon toch enigszins voorjaarsachtig aanvoelen.

De rest van de week schijnt geregeld de zon, maar er zijn ook wolkenvelden en vooral halverwege de week is kans op wat regen of enkele buien. De temperatuur loopt dinsdag en woensdag op naar 10°C tot 13°C, later in de week is het wat zachter met 12°C tot 15°C. Daarmee is de temperatuur redelijk normaal voor begin april.

Na aanstaande vrijdag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Grote kans (70-80%) op voortzetting van het overwegend droge weertype. Aanvankelijk liggen de maximumtemperaturen onder het langjarig gemiddelde. Later in de periode wordt het waarschijnlijk wat warmer.

Meteo Delfzijl - Geert Molema