Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

39

Volgende update: 17-01-2021 om ± 09:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Het is bewolkt en in het zuiden is het nevelig. Verder valt er plaatselijk af en toe lichte (mot)regen. Van het noorden uit wordt het vrijwel overal droog en kan het plaatselijk opklaren. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 1°C plaatselijk in het zuiden tot 6°C in het noordelijk kustgebied. De westelijke wind is matig, 3-4, aan zee en op het IJsselmeer geleidelijk vrij krachtig en in het Waddengebied krachtig, 5-6 Bft..

Synoptische situatie en ontwikkeling:

Aan de noordflank van hoge druk van Ierland naar het westen van Frankrijk staat er in onze omgeving een west- tot noordwestelijke stroming. Een tong van hogere theta-w waarden boven het zuiden en zuidoosten trekt langzaam oostwaarts. Een ONO-WZW georiënteerd koufront ten noord(west)en van de Wadden bereikt spoedig ons land en trekt vanavond en het eerste deel van de komende nacht zuidoostwaarts over ons land, waarna we in drogere maritiem polaire lucht terecht komen. Een volgend frontaal systeem, nu nog aanwezig boven de Atlantische Oceaan, staat op het programma voor maandag. Het warmtefront bereikt het noorden al vroeg in de ochtend en trekt oplossend zuidwaarts over ons land, het eveneens afzwakkende koufront komt maandagmiddag boven het noordoosten en oosten van de FIR en blijft in de avond boven het oosten slepen.

In de eerst helft van volgende week beweegt een hogedrukgebied langzaam van het Kanaal via België naar Centraal-Europa, waar deze woensdag verdwijnt. Aan de noordflank hiervan verblijven wij dan in vrij vochtige lucht in een zwakke zonale stroming. Aan de oostflank van een volgend hogedrukgebied west van Ierland komt er daarna een noord- tot noordwestelijke stroming op gang, waarmee we tijdelijk in onstabiele polaire lucht terecht komen. Ook dit hoog beweegt weer langzaam oostwaarts waarna de atmosfeer vanaf vrijdag stabiliseert en de stroming sterk afneemt. In veruit de meest leden van het ensemble komt het zwaartepunt van dit hogedrukgebied opnieuw ten zuiden van ons terecht, waarmee de stroming zwak zonaal zal zijn/blijven en de aangevoerde lucht vrij vochtig.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Maandag overdag is er vooral in het westen af en toe zon, elders is het overwegend bewolkt en kan het in het oosten en noordoosten af en toe licht regenen. De maximumtemperatuur varieert van 6°C in Zuid-Limburg tot 9°C in het noorden. De wind komt uit west tot noordwest en is overwegend matig, 3-4, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtig, 5, in het noordelijk kustgebied krachtig, 6 Bft.. Het weercijfer komt tot een 5.

De weersverwachting geldig van aanstaande woensdag tot en met maandag:

Dinsdag hebben we te maken met rustig weer. Dat betekent dat er weinig wind staat, maar in tegenstelling tot maandag kan het met de zon heel erg tegenvallen. Waarschijnlijk zijn er veel wolkenvelden en regionaal kan het ook lange tijd mistig zijn. In gebieden met mist wordt het slechts 3°C en is het ronduit kil. Elders kan de temperatuur oplopen naar 7°C. Uit de bewolking kan hier en daar ook een heel klein beetje motregen vallen, maar over het algemeen blijft het droog.

Woensdag heeft bewolking wederom de overhand, maar de dag verloopt grotendeels droog. In de loop van de middag en woensdagavond trekt vanuit het noordwesten een regengebied over het land. Wanneer de regen gepasseerd is, volgen opklaringen, maar ook nieuwe buien. Daarbij is kans op hagel en natte sneeuw. Overdag wordt het maximaal 6-8°C.

Donderdag trekken winterse buien over het land met hagel en natte sneeuw. Tussendoor schijnt de zon. Tussen de buien door loopt de temperatuur op naar 5°C, maar tijdens buien is het slechts 1 à 2°C. De stevige noordwestenwind maakt het dan erg guur en de gevoelstemperatuur komt ruim onder nul uit. Het waait matig tot vrij krachtig, 4-5 Bft.. In de kustgebieden in het noordwesten en noorden is de wind krachtig tot hard, 6-7 Bft., met windstoten tot 70 kilometer per uur.

De dagen daarna wordt het langzaam rustiger weer. Daarbij verdwijnen de winterse buien, al kan af en toe nog wel wat motregen vallen. Ook krijgen we weer veel wolkenvelden te zien. Met circa 6°C is de temperatuur heel normaal voor de tijd van het jaar.

Na aanstaande maandag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

De temperaturen liggen waarschijnlijk rond het langjarig gemiddelde, de dagelijkse neerslagkans neemt geleidelijk iets toe van ca. 20% naar 40%.

Meteo Delfzijl – Geert Molema