Meteo Delfzijl

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

DE STERRENHEMEL (www.kijkeensomhoog.nl)

Op 29 november a.s. om 13:18 uur MET is het weer Nieuwe Maan, omdat de Maan precies tussen de Zon en de Aarde staat. Vanaf de Aarde is er dus geen gereflecteerd Zonlicht te zien met als gevolg dat de nachten erg donker blijven. Een groot voordeel bij het waarnemen dus van de sterren, nevels en planeten.

De planeet Mercurius bevindt zich nog steeds in het sterrenbeeld Slangendrager en bevindt zich nog vanaf de Aarde gezien te dicht bij de Zon en is dus nog niet waar te nemen. De heldere planeet Venus bevindt zich verder naar links van de Zon in het sterrenbeeld Boogschutter en wordt ’s avonds steeds beter zichtbaar. Momenteel gaat Venus al weer meer dan twee uren na de Zon onder, dus na 18:35 uur MET. De zichtbaarheid van de rode planeet Mars, eveneens ’s avonds na de ondergang van de Zon boven de zuidwestelijke horizon, neemt ook toe wegens de beweging naar links ten opzichte van de sterren. Om 21:30 uur MET is de ondergang. De geringde planeet Saturnus nog heel snel na de Zon onder en is daarom nog niet waarneembaar. Wel is Jupiter ’s ochtends te vinden in het oosten voordat de Zon opkomt. Kijk dan in het sterrenbeeld Maagd met de heldere ster Spica. Van de meteoren zijn er de komende week geen zwermen meer waar te nemen, maar misschien nog wel enkele toevallige sporen.

HET RUIMTEWEER (spaceweather.com en verdere links).

Effect van de Zon op de Aarde ( Kp, Bz, p+, vsw )

Op de Zon waren de afgelopen week gedurende enkele dagen nogmaals geen vlekjes te vinden. Het gaat toch duidelijk naar het minimum in 2019. Vandaag was er wel weer één groepje verschenen met twee vlekjes en zeer weinig magnetisch effect. Wel kwam er vanaf 19 november gedurende lange tijd een passage van een groot coronaal gat over de meridiaan van de Zon. Eventueel poollicht hiervan was vanaf 23 november te vinden op www.spaceweather.com. Dit geldt ook voor de magnetische storing op de Aarde van 24 op 25 november.

VERDER NIEUWS (UIT DE RUIMTE) (www.astronieuws.nl)

De crash van de Europese Marslander Schiaparelli op 19 oktober j.l. werd veroorzaakt door een nog onverklaarbare storing in het systeem van sensoren dat informatie geeft over de krachten die op een toestel werken. Het gevolg hiervan was dat de boordcomputer werd gevoerd met verkeerde gegevens en dat de parachute van de lander te vroeg werd afgestoten. De foute informatie leverde een hoogteschatting op met een negatieve waarde. Een positie onder de grond.