DE STERRENHEMEL (www.kijkeensomhoog.nl)
Gisteren, op 23 september 2016 om 11:56 uur MEZT, was de Maan weer in het Laatste Kwartier en dus vanaf de Aarde gezien voor de helft verlicht door de Zon. Met een naar boven verlengde verticale middellijn kon de letter “d” worden gelezen van het woord “dernier”. Helaas konden diverse sterbedekkingen door het nevelige karakter van de lucht niet worden waargenomen. Het is weer Nieuwe Maan op 1 oktober om 02:11 uur MEZT.
De planeet Mercurius staat op 28 september op de schijnbaar “maximale” afstand tot de Zon aan de westelijke kant. Daardoor is deze miniplaneet ’s morgens waar te nemen voor de opkomst van de Zon en laag boven de oostelijke horizon. De heldere planeet Venus is ’s avonds nog te zien laag boven de westelijke horizon in het sterrenbeeld Maagd en gaat binnen 1 uur na de Zon onder. De rode planeet Mars gaat elke avond steeds eerder onder boven de westelijke horizon in de Boogschutter en nu al voor 22:45 uur MEZT. Voor de nog zwakkere planeet Saturnus, links van Mars, geldt ongeveer hetzelfde. Jupiter bevindt zich schijnbaar te dicht bij de Zon (minimaal op 26 september) en is momenteel vanaf de Aarde niet waar te nemen.
Van 2 oktober tot 7 november is de meteorenzwerm van de Orioniden waar te nemen met een maximum aantal van 22 per uur op 22 oktober. Deze deeltjes zijn afkomstig van de bekende komeet Halley.
HET RUIMTEWEER (spaceweather.com en verdere links).
Effect van de Zon op de Aarde ( Kp, Bz, p+, vsw )
Het aantal vlekken op de Zon bedraagt momenteel zo’n 14, verdeeld over 3 groepjes. De storende activiteit ervan neemt nog steeds verder af. Het minimum wordt bereikt in het jaar 2019. Ook was er maar één coronaal gat waarneembaar en wel op 17 september. Een paar dagen later was het poollichteffect hiervan op de Aarde boven Groenland waarneembaar. Kijk op bovengenoemde website.
VERDER NIEUWS (UIT DE RUIMTE) (www.astronieuws.nl)
De ruimtesonde “Rosetta” ging op 19 september landen op de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko in de buurt van de slecht gelande Philae. Deze komeet heeft gedurende drie maanden rond de kortste afstand tot de Zon op 13 augustus 2015 zo’n 34 hevige uitbarstingen gedaan. Er kon precies worden nagagaan, waar die uitbarstingen hebben plaatsgevonden. De meeste daarvan leken te zijn opgetreden bij sterke topografische overgangen.