Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

DE STERRENHEMEL (www.kijkeensomhoog.nl)

Tijdens de zeer heldere nacht was gisteravond de halve Maan zeer duidelijk te zien na de passage van de planeten Mars en Saturnus. Om 13:49 uur MEZT werd de positie van het Eerste Kwartier bereikt. De schaduwgrens beweegt zich zoals gewoonlijk van rechts naar links en de hoek tussen de Maan en de reeds ondergegane Zon bedraagt vanuit de waarnemer exact 90 graden. Ook de Melkweg was weer duidelijk te zien.

De planeet Mercurius bevond zich nu te dicht bij de Zon en is pas vanaf 22 september weer te zien ’s ochtends, voor de opkomst van de Zon en laag in het oosten in het sterrenbeeld Leeuw. Venus staat nog steeds ’s avonds laag in het westen in het sterrenbeeld Maagd. Ook in die richting zijn Mars en Saturnus ’s avonds nog laag boven de horizon te zien. De heldere planeet Jupiter bevindt zich momenteel te dicht bij de Zon en is daarom niet waarneembaar.

Gedurende de maand september zijn er niet veel meteoren te zien. Wel is er een aantal meldingen van sporadische meteoren binnengekomen die op de website worden vermeld.

HET RUIMTEWEER (spaceweather.com en verdere links).

Effect van de Zon op de Aarde ( Kp, Bz, p+, vsw )

De activiteit van de Zon gaat nu duidelijk met sprongen naar het komende minimum dat zo ongeveer in het jaar 2019 wordt verwacht. Het aantal dagen zonder Zonnevlekken neemt alweer duidelijk toe en heeft het aantal van 20 alweer bereikt. Vandaag waren er 25 vlekjes, verdeeld over 4 groepjes. Gedurende al meer dan een week heeft echter toch een zeer uitgebreid coronaal “gat” het noordelijke oppervlak van de Zon bedekt. Dit heeft inderdaad ook een effect op het poollicht op de Aarde. Edurende de nacht van 8 op 9 september was de Kp-factor gelijk aan 4. Op de bovengenoemde website zijn hiervan vanuit Noord Amerika en Antarctica mooie opnamen te zien. De versnelde Zonnewind (circa 700 km/s) blijft nog dagen voortduren.

VERDER NIEUWS (UIT DE RUIMTE) (www.astronieuws.nl)

Er was op 1 september een ringvormige Zonsverduistering boven Afrika en op 5 september is er vanuit Tucson in Arizona (USA) een nieuwe planetoïde ontdekt, die over de Zuidpool van de Aarde bewoog en die een doorsnede van 15 meter heeft. De naam van dit object is “2016 RB 1”.