Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

DE STERRENHEMEL (www.kijkeensomhoog.nl)

Gedurende de afgelopen zomermaanden werd het tweemaal volle Maan. Dit gebeurde op 20 juli en 18 augustus. Rond deze dagen was het dan ook moeilijk om aan de sterrenhemel goede en duidelijke waarnemingen te doen. Op het moment van deze uitzending is het beter doordat het Nieuwe Maan was op 1 september. Bij helder weer waren er duidelijke sterrenbeelden te zien, zoals de Zwaan en Cassiopeia en ook de Melkweg daar doorheen.

De planeet Mercurius bevindt zich weer rechts van de Zon en is ’s ochtends voor de opkomst van de Zon laag in het oosten te vinden in het sterrenbeeld Leeuw. Venus staat nog steeds ’s avonds laag in het westen in het sterrenbeeld Maagd. Ook in die richting zijn Mars en Saturnus ’s avonds nog laag boven de horizon te zien. De heldere planeet Jupiter bevindt zich momenteel te dicht bij de Zon en is daarom niet meer waarneembaar.

Gedurende de maand september zijn er niet veel meteoren te zien. Hooguit enkele Alfa-Aurigiden. Wel was dat in augustus het geval, tenminste als het niet bewolkt was. Hierbij ging het om de Perseïden, waarvan naar schatting in de nacht van 11 op 12 augustus zo’n 200 per uur waar te nemen waren. Verder waren er ook nog de Alfa-Capricorniden, de Delta-Aquariden en de Kappa-Cygniden waar te nemen. De binnen gekomen meldingen worden naar de boven genoemde website gestuurd.

HET RUIMTEWEER (spaceweather.com en verdere links).

Effect van de Zon op de Aarde ( Kp, Bz, p+, vsw )

De aciviteit van de Zon gaat nu duidelijk naar het komende minimum dat zo ongeveer in het jaar 2019 wordt verwacht. Het aantal dagen zonder Zonnevlekken neemt alweer duidelijk toe en heeft het aantal van 20 alweer bereikt. Gedurende de maand augustus waren er weer zo’n zes coronale gaten over de meridiaan van de Zon gekomen, maar ook hiervan wordt het “storende” magnetische effect op de Aarde steeds minder hevig. Op bovengenoemde website was op de datum van 2 september een mooi poollicht te zien.

VERDER NIEUWS (UIT DE RUIMTE) (www.astronieuws.nl)

Er is kort geleden een op de Aarde lijkende planeet ontdekt die beweegt rond de dichtst bijzijnde ster met de naam Proxima Centauri op een afstand van 4 licht-jaren. De ouderdom is ook 5 miljard jaar, maar seizoenen zijn er niet en er veel meer ultraviolette dan hier. Deze planeet kan veel ouder worden dan de Aarde.