DE STERRENHEMEL (www.kijkeensomhoog.nl)
Op 4 juli 2016 om 13:01 uur MEZT was het Nieuwe Maan en kwam er dus geen storend Maanlicht aan de nachtelijke sterrenhemel. Dit blijft redelijk goed tot 12 juli als de Maan om 06:00 uur MEZT in het Eerste Kwartier komt en de nachten toch weer wat lichter gaan worden. Ook nu de langste dag (21 juni 00:34 uur MEZT) weer voorbij is worden de nachten gelukkig weer donkerder en kunnen er weer meer waarnemingen worden gedaan. Zo werden door Frans Hoenkamp lichtende nachtwolken waargenomen op 23 juni om 04:28 uur MEZT en op 6 juli om 03:50 uur MEZT. De meldingen zijn terug te vinden op de bovengenoemde website. De planeten Mercurius en Venus staan nog steeds dicht bij de Zon, maar zijn al wel weer waar te nemen. Ook zijn van links naar rechts de geringde planeet Saturnus, de rode planeet Mars en de heldere planeet Jupiter ’s avonds laag boven de horizon in het zuidwesten te vinden in de sterrenbeelden Schorpioen bij de heldere ster Antares en in de Leeuw.
In de komende periode zijn er ook nog zwermen meteoren waar te nemen. Van 3 juli tot 15 augustus de Alfa-Capricorniden en van 12 juli tot 19 augustus de Delta-Aquariden, Zuid. Beide zwermen met hun maximum in de nacht van 29 op 30 juli met uuraantallen van respectievelijk 4 en 20. Meer bijzonder is de zwerm van de Perseïden van 17 juli tot 24 augustus met een maximum van zo’n 100 per uur in de nacht van 11 op 12 augustus.
HET RUIMTEWEER (spaceweather.com en verdere links).
Effect van de Zon op de Aarde ( Kp, Bz, p+, vsw )
Sinds 23 juni waren er geen Zonnevlekjes te zien, maar op deze ochtend van 9 juli waren er wel weer twee groepjes over de rand verschenen. Op 30 juni en vanaf 5 juli passeerden er weer coronale gaten over de meridiaan van de Zon met nu wel al twee dagen een magnetische storing op de Aarde. Poollicht is hier nog niet gemeld.
VERDER NIEUWS (UIT DE RUIMTE) (www.astronieuws.nl)
Op 5 juli 2016 is de ruimtesonde Juno na een reis van ongeveer 5 jaar aangekomen bij de planeet Jupiter. De ruimtesonde gaat onderzoek doen aan de inwendige struktuur, de dampkring en het magneetveld van de planeet. Tevens bleek dat het uitsterven van de dinosauriërs, 65 miljoen jaar geleden, waarschijnlijk slechts voor een deel het gevolg was van de enorme Chicxulub-inslag voor de kust van Mexico en komt er weer een schrikkelseconde bij.