Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

DE STERRENHEMEL (www.kijkeensomhoog.nl)
Het was op 20 juni 2016 om 13:02 uur MEZT Volle Maan en over 2 dagen op 27 juni om 20:19 uur MEZT komt de Maan weer in het Laatste Kwartier. Ook nu de langste dag (21 juni 00:34 uur MEZT)  weer voorbij is worden de nachten gelukkig weer donkerder en kunnen er weer meer waarnemingen worden gedaan. Toch kwam er van Frans Hoenkamp een melding binnen van lichtende nachtwolken op 23 juni om 04:28 uur MEZT. De melding is met een foto verzonden naar bovengenoemde website. De planeten Mercurius en Venus staan nog steeds te dicht bij de Zon en zijn dus amper waar te nemen. Wel zijn van links naar rechts de geringde planeet Saturnus, de rode planeet Mars en  de heldere planeet Jupiter ’s avonds laag boven de horizon in het zuidwesten te vinden in de sterrenbeelden Schorpioen bij de heldere ster Antares en in de Leeuw. Helaas zijn er momenteel geen kometen. Wel is er kans om in de nacht van 26 op 27 juni  enkele meteoren met de naam  “Juni-Boötiden” waar te nemen, die ontspringen rond de heldere ster Arcturus. Vooral in de jaren 1998 en 2004 was dit het geval. Inmiddels is hiervan ook al een fotografische melding binnen gekomen van Frans Hoenkamp op 25 juni 2016 om 02:15 uur MEZT.

HET RUIMTEWEER  (spaceweather.com en verdere links).
Effect van de Zon op de Aarde ( Kp,  Bz,  p+, vsw )
Momenteel zijn er geen Zonnevlekjes te zien en is hiervan dus geen  magnetische werking op de Aarde. Op 20 en 22 juni passeerden er coronale gaten over de meridiaan van de Zon, maar hiervan was op de Aarde amper invloed, zoals poollicht, waar te nemen. De activiteit van de Zon wordt duidelijk minimaal en het echte minimum wordt bereikt in het jaar 2019.

VERDER NIEUWS (UIT DE RUIMTE) (www.astronieuws.nl)
Het Zonnemaximum was deze keer wel erg laag en dat zou wel eens een koude periode kunnen veroorzaken, hetgeen vroeger al vaker is gebeurd.
Op 21 juni 2016 verscheen het bericht van New Horizons,  dat de planeet Pluto nog steeds een ondergrondse oceaan van water zal moeten hebben. Het bevriezingsproces hiervan is dus nog steeds niet voltooid.
Op 22 juni 2016 werd bekend gemaakt dat in het begin van het bestaan van de Aarde de inslagen van planetoïden gunstig geweest kunnen zijn voor het ontstaan van het leven.
Rond 12 augustus 2016 is er weer het maximum van de zwerm Perseïden.