DE STERRENHEMEL (www.kijkeensomhoog.nl)
Omdat het op 20 juni 2016 om 13:02 uur MEZT al weer Volle Maan wordt, zijn er voorlopig geen mooie donkere nachten meer en wordt het moeilijk om waarnemingen aan de sterren en planeten te doen. Zeker als er ook nog enige nevel tevoorschijn komt. Zo is bijvoorbeeld de meting van de bedekking van een ster met een helderheid van 4,2 magnitudes door de Maan in de nacht van 15 op 16 juni zelfs met een telescoop niet gelukt. De planeet Mercurius staat nu weer dichter bij de Zon en is dus weer moeilijker waar te nemen. De heldere planeet Venus staat nog steeds veel te dicht bij de Zon en is nog niet te zien. Wel zijn de rode planeet Mars en Saturnus ’s avonds laag boven de horizon in het zuidwesten in het sterrenbeeld Schorpioen te vinden bij de heldere ster Antares en is verder naar het westen de heldere planeet Jupiter nog steeds tot iets na middernacht in de Leeuw waar te nemen. Helaas zijn er momenteel geen kometen te zien. Wel is er kans om over een week, in de nacht van 26 op 27 juni enkele meteoren met de naam “Juni-Boötiden” waar te nemen die ontstaan rond de heldere ster Arcturus. Vooral in de jaren 1998 en 2004 was dit het geval.
Ook neemt de kans op het kunnen waarnemen van Lichtende Nachtwolken aan de noordelijke hemel weer toe, nu de Zon minder diep onder de horizon zakt.
HET RUIMTEWEER (spaceweather.com en verdere links).
Effect van de Zon op de Aarde ( Kp, Bz, p+, vsw )
Momenteel is er nog één groepje van enkele Zonnevlekjes te zien. De magnetische werking hiervan is zeer zwak en heeft amper invloed op de Aarde. Op 8 juni passeerde een coronaal gat de meridiaan van de Zon, maar tot op heden, 18 juni, was hiervan op de Aarde geen invloed, zoals poollicht, waar te nemen. De activiteit van de Zon wordt duidelijk minimaal.
VERDER NIEUWS (UIT DE RUIMTE) (www.astronieuws.nl)
Op 11 juni verscheen er een bericht in het nieuws dat de Melkweg tegenwoordig lang niet meer door iedereen met het blote oog kan worden waargenomen door de lichtvervuiling die overal op de Aarde aanwezig is, zeker in bewoonde gebieden. Het is een lichte band over de nachtelijke heldere sterrenhemel.
Op 14 juni kwam in het nieuws dat er op Mars een inslagkrater met een diameter van 29 kilometer genoemd is naar de Nederlandse plaats Bunnik (bij Utrecht). De volgende 7 Nederlandse steden waren daar al benoemd: Amsterdam, Bronkhorst, Edam, Urk, Vaals, Weert en Zutphen.