DE STERRENHEMEL (www.kijkeensomhoog.nl)
In de nacht van 14 op 15 mei 2016 was de Maan één dag na het Eerste Kwartier en vlak in de buurt van de heldere planeet Jupiter te vinden in het sterrenbeeld Leeuw. Vijf dagen later, op 19 mei om 00:06 MEZT stond de Maan op een maximale afstand van 405.932 km vanaf de Aarde, het apogeum. Op 21 mei 2016, de dag van deze uitzending, is het om 23:14 MEZT Volle Maan met een behoorlijke verlichting van de nachtelijke sterrenhemel. Dat maakt nu de meeste waarnemingen niet gemakkelijker.
De planeet Mercurius ging op 9 mei tussen 13:12 uur en 20:37 uur MEZT vanaf de Aarde gezien voor de Zon langs. Dat gebeurt zo’n 13 maal per eeuw. De planeet was te klein om met het blote oog (door een lasglas, of een eclipsbril) te kunnen zien. Het verschijnsel werd met een gefilterde telescoop waargenomen en gefotografeerd. Venus bevindt zich ook te dicht bij de Zon om waargenomen te kunnen worden. Mars, Jupiter en Saturnus kunnen bijna de hele nacht worden gezien in de sterrenbeelden Schorpioen, Leeuw en Slangendrager.
HET RUIMTEWEER (spaceweather.com en verdere links).
Effect van de Zon op de Aarde ( Kp, Bz, p+, vsw )
Het is duidelijk dat de activiteit van de Zon weer naar een minimum loopt. Er waren de laatste twee weken 2 tot 4 groepjes te zien met zo’n 24 vlekjes, waarvan nu weer één groepje (AR2546) met het blote oog te zien is. De magnetische activiteit van de Zonnevlekken was wel erg laag. De passages van de coronale gaten over de meridiaan van de Zon op 7, 13 en 18 mei 2016 veroorzaakten wel enig extra poollicht en wel op 9, 16 en 20 mei. De waarnemingen kwamen voornamelijk uit de buurt van de Noordpool en de Zuidpool. Op bovengenoemde website zijn hiervan mooie foto’s te zien. Meldingen uit deze omgeving waren er niet.
VERDER NIEUWS (UIT DE RUIMTE) (www.astronieuws.nl)
Op 10 mei 2016 werd bekend gemaakt dat de Amerikaanse ruimtetelescoop “Kepler”, gelanceerd in 2009, inmiddels 2325 exoplaneten bij 150.000 andere sterren heeft ontdekt. Daarvan bevinden er zich 21 in de zogeheten bewoonbare zône. Dat is een afstand tot de bijbehorende moederster, waar de temperatuur zodanig is dat het water in een vloeibare vorm kan blijven. In het planetenstelsel van de Zon is dat alleen met de Aarde het geval. In totaal zijn er nu 3200 exoplaneten bij andere sterren bekend.