Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

DE STERRENHEMEL (www.kijkeensomhoog.nl)

Gelukkig is er de komende week geen storend Maanlicht, omdat het op 6 mei aanstaande om 21:30 uur MEZT Nieuwe Maan is en de Maan dus precies tussen de Zon en de Aarde staat. Bovendien is op deze dag de afstand van de Maan tot de Aarde minimaal (357.827 km) en bevindt de Maan zich in het perigeum.

De planeten Mercurius en Venus bevinden zich nu nog schijnbaar te dicht bij de Zon en kunnen dus vanaf de Aarde niet worden waargenomen. De rode planeet Mars komt ’s avonds in het oosten op en is verder de hele avond en nacht bij de heldere ster Antares goed waarneembaar. Omdat de afstand tot de Aarde afneemt, neemt de helderheid nog geleidelijk aan toe. De reuzenplaneet Jupiter is de hele nacht nog steeds zeer duidelijk te zien als het helderste object in het sterrenbeeld Leeuw. De ringplaneet Saturnus komt al voor middernacht op en

is verder gedurende de hele nacht te vinden links van Mars in het sterrenbeeld Slangendrager.

Alleen op het zuidelijk halfrond is de meteorenzwerm Eta-Aquariden waar te nemen met een maximum van zo’n 50 per uur op 5 mei. De brokstukjes die dit veroorzaken zijn afkomstig van de bekende planeet Halley, evenals de zwerm van de Orioniden in de maand oktober.

HET RUIMTEWEER (spaceweather.com en verdere links).

Effect van de Zon op de Aarde ( Kp, Bz, p+, vsw )

Het is duidelijk dat de activiteit van de Zon weer naar een minimum loopt. Er waren maar een paar groepjes meer met enkele vlekjes die zeer weinig invloed op de Zonnewind hadden. Het bijzondere van het afgelopen maximum is dat het laag was, hetgeen een koude periode zou kunnen veroorzaken. Ook waren er slechts twee passages van coronale gaten met eveneens zeer weinig effect op de Aarde. Toch bij helder weer blijven opletten op poollicht boven de horizon, vooral de komende dagen.

VERDER NIEUWS (UIT DE RUIMTE) (www.astronieuws.nl)

Op 26 april 2016 was er in het nieuws dat de veronderstelde negende planeet in de Kuipergordel misschien gedetecteerd kan worden met telescopen die ontwikkeld zijn voor het onderzoek aan de kosische achtergrondstraling, het effect van de oerknal. De negende planeet zou een sluitende verklaring kunnen bieden voor de bewegingen van een aantal ijsdwergen buiten de baan van Neptunus. De negende planeet heeft 10 maal zoveel massa als de Aarde.