Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

DE STERRENHEMEL (www.kijkeensomhoog.nl)
Op vrijdag 22 april 2016 om 07:24 uur MEZT was het weer Volle Maan en waren de nachten veel te licht om goede waarnemingen te kunnen doen. Ook was het naast de bewolking enigszins nevelachtig. Zo kon tijdens het maximum van de meteorenzwerm van de Lyriden op dezelfde datum geen enkele vallende ster hiervan worden waargenomen en kon het maximale uuraantal van 18 niet gezien worden. Wel kwam er een hele duidelijke meteoor voorbij met een helder geel spoor, die vloog vanaf het sterrenbeeld Maagd naar de Lier. Dat moet dus een Virginide geweest zijn. Verder kon op 21 april een sterbedekking door de Maan om dezelfde reden ook niet worden waargenomen.  
De planeet Mercurius bevindt zich nu nog op de grootste oostelijke afstand links van de Zon en kan dus vlak na de ondergang van de Zon links daarvan waargenomen worden. Voor de heldere planeet Venus is dat nog steeds niet het geval. Die bevindt zich aan de rechterkant nog te dicht bij de Zon. De rode planeet Mars komt ’s avonds laat in het oosten op en is verder de hele avond en nacht bij de heldere ster Antares goed waarneembaar. Omdat de afstand tot de Aarde afneemt, neemt de helderheid nog geleidelijk aan toe. De reuzenplaneet Jupiter is de hele nacht zeer duidelijk te zien als het helderste object in het sterrenbeeld Leeuw. De ringplaneet Saturnus is gedurende de tweede helft van de nacht te vinden in de buurt van Mars.

HET RUIMTEWEER  (spaceweather.com en verdere links).
Effect van de Zon op de Aarde ( Kp,  Bz,  p+, vsw )
Inmiddels is de met het blote oog zichtbare groep Zonnevlekken AR2529 over de rand verdwenen en is er weer een nieuw zwak vlekje tevoorschijn gekomen, nu helemaal zonder enig effect in de richting van de Aarde. De afgelopen week waren er op 16 en 21 april meridiaanpassages van twee coronale gaten met ietsje extra poollicht in de afgelopen nacht, dat helaas van hieruit niet kon worden waargenomen. De Zon gaat duidelijk naar het minimum van 2019.

VERDER NIEUWS (UIT DE RUIMTE) (www.astronieuws.nl)
Op 21 april 2016 werd een complete opname getoond van de door W. Herschel in 1787 ontdekte Zeepbel-Nevel (NGC 7635), gemaakt door de vandaag 26 jaar oud geworden Hubble Space Telescope. Het object bevindt zich in het sterren-beeld Cassiopeia op een afstand van 8000 lichtjaar en moet zijn veroorzaakt door een uitstoot van gas door een ster. De diameter is 10 lichtjaren.