Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

DE STERRENHEMEL (www.kijkeensomhoog.nl)
Veel mensen hebben alweer problemen gehad met de overgang van de Midden Europese Tijd naar de Midden Europese Zomertijd in het laatste weekend van de maand maart. Eigenlijk is het helemaal niet goed om de tijdmeting met een uur te veranderen. Het wordt Nieuwe Maan op 7 april om 13:24 uur MEZT en dus komt er geen storend Maanlicht om nachtelijke waarnemingen te doen. Misschien kunnen er toch nog  goede waarnemingen worden gedaan aan zwakke objecten aan de hemel. De planeet Mercurius bereikt op 18 april de maximale oostelijke afstand tot de Zon en is rond die tijd van 5 tot 25 april gedurende het begin van de avond weer waarneembaar. Met Venus is dat nog steeds niet het geval, omdat zij nog steeds te dicht bij de Zon staat. De rode planeet Mars komt laat in de avond op en is verder de hele nacht te zien in de buurt van de heldere ster Antares. De helderheid neemt toe, omdat de afstand tot de Aarde steeds verder afneemt. Nog steeds is de zeer heldere planeet Jupiter zeer goed waar te nemen gedurende de hele nacht. De positie bevindt zich in het duidelijke sterrenbeeld Leeuw. Saturnus is in de nanacht waar te nemen in het sterrenbeeld Slangendrager, laag boven de oostelijke horizon. Een zwerm meteoren is ook deze week nog niet waarneembaar, behalve misschien een enkele trage en heldere Virginide op 31 maart om 22:30 uur MEZT. De Lyriden verschijnen vanaf  half  april. Van de zwakke komeet 252P/LINEAR is vandaag een foto te vinden op de bovengenoemde website.  

HET RUIMTEWEER  (spaceweather.com en verdere links).
Effect van de Zon op de Aarde ( Kp,  Bz,  p+, vsw )
Momenteel is er slechts 1 zeer duidelijke Zonnevlek te zien iets boven de equator van de Zon. Ook deze vlek heeft een zeer zwakke magnetische uitwerking en amper effect op de Aarde. De passage van een coronaal gat over de meridiaan van de Zon was er de afgelopen week op 26 maart. Misschien daardoor  was er gedurende twee dagen later wat extra poollicht te zien door de versnelde Zonnewind, maar niet vanuit het noorden van Nederland. Foto’s zijn weer te vinden op www.spaceweather.com.

VERDER NIEUWS (UIT DE RUIMTE) (www.astronieuws.nl)
Amateurs hebben een inslag op Jupiter kunnen filmen in de nacht van 16 op 17 maart j.l. Verder wordt Venus bedekt door de Maan op 6 april 2016 tussen 9:34 en 10:13 MEZT, maar dit is zeer moeilijk waar te nemen.