Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

HET RUIMTEWEER (spaceweather.com en verdere links).

Effect van de Zon op de Aarde ( Kp, Bz, p+, vsw )

Op 7 november veroorzaakte het effect van de groep Zonnevlekken AR2443 het poollicht in Noord Rusland en West Amerika.

Momenteel zijn er twee groepjes Zonnevlekken te zien met zo’n 8 vlekjes. Het effect op de Aarde hiervan is nog minimaal. De uitbarsting M3+CME van de groep AR2449 op 9 november heeft drie dagen later de Aarde gemist. De groep zat nog teveel aan de oostkant van de Zon.

De passage over de meridiaan van de Zon van een zeer groot coronaal gat, een kwart van de zichtbare oppervlakte van de Zon, begon op 6 november en is nog aan de gang. De hieruit voortkomende versnelde Zonnewind van 700 km/s heeft op 10 en 11 november vooral op het zuidelijk halfrond van de Aarde poollicht gegeven bij een magnetische storing met een Kp-index ter waarde van 6.

VERDER NIEUWS (UIT DE RUIMTE) (www.astronieuws.nl)

= Op 12 november 2015 verscheen het bericht van de universiteit van Hawaï dat het water op de Aarde al sinds het ontstaan aanwezig is. Dat is af te leiden uit de verhouding tussen de hoeveelheden normaal water (H2O) en zwaar water (D2O). H=waterstof en D=deuterium. De samenstelling van het water in oeroude gesteenten op de Aarde komt namelijk niet overeen met die in kometen en planetoïden, die op de Aarde konden inslaan.

= Op 13 november 2015 om 07:20 MET passeerde de “vuurbol” WT1190F de Aarde en was boven de Indische Oceaan met het blote oog te zien. Vermoedelijk was dit een hol restant van de ruimtevaart met een diameter van 1 meter.

DE STERRENHEMEL (www.kijkeensomhoog.nl)

Op 19 november om 07:27 MET is de Maan in het Eerste Kwartier. De nachten dan nog geschikt om waarnemingen te kunnen doen. In de vroege ochtend zijn nog steeds de planeten, Venus, Mars en Jupiter te zien boven de oostelijke horizon. Mercurius en Saturnus staan nog steeds te dicht bij de Zon en zodoende niet waar te nemen. Als meteoren zijn er nog steeds de trage, maar heldere oranje vuurbollen die Tauriden worden genoemd. Zij komen schijnbaar uit het sterrenbeeld Stier, rechts van Orion. De witte Leoniden, die uit de Leeuw schijnen te komen, zijn nog waar te nemen tot 21 november. Hiervan vindt het maximum plaats in de nacht van 17 op 18 november met een uuraantal van zo’n 15 stuks. Ook hierbij zijn mogelijk heldere vuurbollen aanwezig.