Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

HET RUIMTEWEER (spaceweather.com en verdere links).

Effect van de Zon op de Aarde ( Kp, Bz, p+, vsw )

Een zeer grote groep Zonnevlekken AR2443 is juist de meridiaan van de Zon gepasseerd. Het aantal vlekken hierin bedraagt 17. De mogelijkheid tot een sterke uitbarsting van de klasse M6 met protonen gebeurde op 4 november rond 13:00 uur MET. Drie dagen later, dus vandaag op 7 november, geeft dit een behoorlijk effect op de Aarde van de klasse Kp=6 met een poollichtgrens tot de lijn van Aberdeen naar Gothenburg. Door de bewolking kunnen daarvan geen meldingen binnen komen. Hopelijk wordt het nog helder.

Op 1 november was er een passage over de meridiaan van een Coronaal Gat. Op 3 en 4 november gaf de stroom bewegende Zonnewind met een snelheid van 700 km/s een storend magnetisch effect op de Aarde van de klasse Kp=5 met de zuidelijk poollichtgrens tot Oslo. Van hieruit waren geen meldingen, maar wel vanuit Noord-Amerika en Canada. Gisteren, op 6 november, passeerde er weer een zeer groot Coronaal Gat de meridiaan. De kans op Poollicht blijft dus.

VERDER NIEUWS (UIT DE RUIMTE) (www.astronieuws.nl)

= Op 1 november 2015 werd bekend dat de planetoïde “Spooky”, die een dag eerder op een afstand van 486.000 km langs de Aarde raasde, een “dode” komeet moet zijn met een diameter van 600 meter. Na talloze omlopen rond de Zon zijn daarvan de vluchtige bestanddelen verloren gegaan.

= Op 4 november 2015 bestond de Algemene Relativiteitstheorie van Albert Einstein precies 100 jaar. Hierover is veel gepubliceerd en ook zal daarop gedurende de komende periode nog diverse malen worden ingegaan.

DE STERRENHEMEL (www.kijkeensomhoog.nl)

Op 11 november om 18:47 MET is het Nieuwe Maan en zijn de nachten zeer geschikt om sterrenkundige waarnemingen te kunnen doen. Ook is dit goed voor Sint Maarten, de vallende sterren en eventueel poollicht. In de ochtend zijn nog steeds de planeten, Venus, Mars en Jupiter te zien boven de oostelijke horizon. Mercurius en Saturnus staan nog te dicht bij de Zon en zijn niet waar te nemen. Als meteoren zijn er nog de trage, maar heldere oranje vuurbollen die Tauriden worden genoemd. Zij komen schijnbaar uit het sterrenbeeld Stier, rechts van Orion. De witte vuurbollen die Leoniden heten, omdat zij uit de Leeuw schijnen te komen, zijn waar te nemen van 14 tot 21 november. Hiervan vindt het maximum plaats op 15 november met een uuraantal van zo’n 15 stuks.