Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

HET RUIMTEWEER (spaceweather.com en verdere links).

Effect van de Zon op de Aarde ( Kp, Bz, p+, vsw )

Op dit moment is er weer een behoorlijk duidelijk groepje Zonnevlekken over de rand verschenen, dat zo’n acht vlekjes bevat. De activiteit ervan is nog wel zeer matig, evenals de storende magnetische invloed op de Aarde. Op 27 oktober was er een passage van een coronaal gat over de rand van de Zon, dat nu halverwege de meridiaan is. Misschien kan hieruit de komende dagen toch nog enig magnetisch effect op de Aarde voorkomen met een beetje extra poollicht.

Enig magnetisch storend effect op de Aarde kwam voor op 24 oktober als gevolg van een coronale uitbarsting van Zonnematerie. Op de Lofoten werd hiervan het storend effect in de Aardstroming gemeten door Rob Stammes. Op 29 oktober ging de Aarde door een plooi in het interplanetaire magneetveld met extra poollicht op de hogere breedtes.

VERDER NIEUWS (UIT DE RUIMTE) (www.astronieuws.nl)

= Op 29 oktober werd er een enorme coronale uitbarsting van materie aan de achterkant van de Zon waargenomen door de SOHO-satelliet. Dit zou binnenkort een kans op poollicht kunnen veroorzaken.

= Op 31 oktober (vandaag) passeert de pas ontdekte planetoïde ”Spooky” (TB145) de Aarde op een korte afstand van 483.000 km en met een snelheid van 125.000 km/uur. Een botsing met dit object van 500 meter diameter zal niet voorkomen, maar de NASA maakt er wel een zeer nauwkeurige registratie van.

= Van 2 tot 6 november passeert de Aarde weer een gebied in de ruimte met een versnelde Zonnewind, afkomstig uit de Zon. De kans op poollicht neemt dan weer toe, evenals op 7 en 8 oktober. Blijven opletten, dus.

DE STERRENHEMEL (www.kijkeensomhoog.nl)

Op 3 november om 13:24 MET is de Maan in het Laatste Kwartier en zijn alleen de nanachten te licht om sterrenkundige waarnemingen te kunnen doen. Op 29 oktober vanaf 22:54 uur tot 23:55 MET werd de heldere ster Aldebaran in de Stier door de Maan bedekt. Gelukkig konden de in- en uittrede met een telescoop goed worden waargenomen. In de ochtend zijn ook nog de planeten, Venus, Mars en Jupiter te zien boven de oostelijke horizon. Mercurius en Saturnus staan te dicht bij de Zon en zijn niet waar te nemen. Als meteoren zijn er nog de oranje vuurbollen die Tauriden worden genoemd en vooral de witte vuurbollen die Leoniden heten, omdat zij uit de Leeuw schijnen te komen.