Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

HET RUIMTEWEER (spaceweather.com en verdere links).

Effect van de Zon op de Aarde ( Kp, Bz, p+, vsw )

Op 18 oktober bereikte een geomagnetische storm de Aarde als gevolg van een enorme storende magnetische plooi in het interplanetaire magnetische veld. Dit veroorzaakte prachtig poollicht, bijvoorbeeld in Canada. Zie de foto’s.

Op 20 oktober was er een passage van een coronaal gat over de meridiaan van de Zon, waaruit misschien de komende dagen toch nog enig magnetisch effect op de Aarde zou kunnen voorkomen met een beetje extra poollicht.

Op 22 oktober was er een zwakke, doch maximale uitbarsting van de C-klasse, die misschien toch nog enig magnetisch storend effect op de Aarde zou kunnen veroorzaken. Op dit moment zijn er nog twee kleine en zwakke groepjes Zonnevlekken te zien, die samen zo’n zes vlekjes bevatten. De activiteit ervan is weer zeer matig, evenals de storende magnetische invloed op de Aarde.

VERDER NIEUWS (UIT DE RUIMTE) (www.astronieuws.nl)

= 10 okt. 2015. Met de Pan-STARRS-1 telescoop op Hawaï is een nieuwe planetoïde ontdekt, die al op 31 oktober zeer dicht de Aarde nadert. Het object heeft een afmeting van ongeveer 400 meter. Door het pbject te volgen is nu bekend dat het de Aarde zal passeren op een afstand van bijna 500.000 km. Het baanvlak maakt een grote hoek met het vlak van de planeten en de meeste planetoïden. Reden waarom het objecr vermoedelijk een komeet is geweest.

= 24 okt. 2015. De komende nacht is nu voor de 11de maal “De Nacht van de Nacht” met als doel dat het overbodige licht moet verdwijnen. Hiervoor worden op veel plaatsen allerlei activiteiten georganiseerd. Zie daarvoor de gegevens op www.nachtvandenacht.nl. Ook de Zomertijd (MEZT) gaat dan weer over in de Wintertijd (MET), wat eigenlijk voor Nederland toch nog een Zomertijd is.

DE STERRENHEMEL (www.kijkeensomhoog.nl)

Op 27 oktober om 13:05 MET is het Volle Maan en zijn de nachten te licht om sterrenkundige waarnemingen te kunnen doen. Op 29 oktober vanaf 22:51 uur tot 23:52 MET wordt de heldere ster Aldebaran in de Stier door de Maan bedekt. Bekijk dit met een verrekijker of grotere telescoop. Van de Orioniden zijn wegens de bewolking geen meldingen binnen gekomen. Het maximum was in de nacht van 21 op 22 oktober. In de ochtend zijn ook nog de planeten Mercurius, Venus, Mars en Jupiter te zien boven de oostelijke horizon. Saturnus staat te dicht bij de Zon en is niet waar te nemen.