Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

HET RUIMTEWEER (spaceweather.com en verdere links).

Effect van de Zon op de Aarde ( Kp, Bz, p+, vsw )

Op 9 oktober was er vanuit het noorden van Noorwegen poollicht te zien dat werd veroorzaakt door onregelmatigheden in de Zonnewind.

Behalve twee hele kleine en zwakke groepjes Zonnevlakken, die al een paar dagen te zien waren, kwam er op 13 oktober een sterkere groep over de rand. Vanwege het slechte weer was dit helaas van hieruit niet waar te nemen. Misschien komt hier de komende dagen nog enige activiteit uit voort.

Van 11 tot 15 oktober was er eveneens sprake van de passage van een zeer groot coronaal gat met een oppervlakte van circa een kwart van de zichtbare oppervlakte van de Zon. Dit heeft zeker sterke magnetische storingen veroorzaakt en ook poollicht dat vanuit Alaska goed te zien is geweest.

VERDER NIEUWS (UIT DE RUIMTE) (www.astronieuws.nl)

= 13 okt. 2015. Uit de waarnemingen van de Hubble Space Telescope is een nieuwe kaart ontstaan van de planeet Jupiter. Hieruit blijkt dat de “Grote Rode Vlek” nog steeds kleiner aan het worden is en nu een diameter heeft van 240 km. In het jaar 2014 was dit gebied nog groter. Verder is op het noordelijk halfrond van de reuzenplaneet een bijzondere golfstruktuur bevestigd die al rond 1980 door de Voyager ruimtesondes was waargenomen.

= 15 okt. 2015. Meer gegevens over de ruim 20 jaren geleden ontdekte grote glooiende heuvel bij de Zuidpool op de Maan zijn inmiddels bekend geworden. De hoogte is ongeveer 800 meter en de diameter zo’n 75 kilometer. De mineralogische samenstelling bevat veel calcium, maar wijkt af van de omgeving. Blijkbaar is dit gebied ontstaan door een grote inslag vanuit de ruimte. De manier waarop kan alleen plaatselijk worden onderzocht.

DE STERRENHEMEL (www.kijkeensomhoog.nl)

Op 20 oktober om 22:31 MEZT staat de Maan in het Eerste Kwartier. en zijn de nachten mooi donker om sterrenkundige waarnemingen te kunnen doen. Zeer gunstig dus voor de Orioniden, die hun maximum vertonen in de nacht van 21 op 22 oktober. De waarnemingen moeten worden gedaan na middernacht, laag aan de zuidelijke hemel. De snelle en nalichtende sporen van deze meteoren zijn schijnbaar afkomstig uit het sterrenbeeld Orion. In de ochtend zijn ook nog de planeten Mercurius, Venus, Mars en Jupiter te zien boven de oostelijke horizon. Saturnus staat te dicht bij de Zon en is niet waar te nemen.