Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

HET RUIMTEWEER (spaceweather.com en verdere links).

Effect van de Zon op de Aarde ( Kp, Bz, p+, vsw )

Op dit moment waren er geen Zonnevlekken meer door de telescoop te zien. De vorige groep was al enkele dagen over de rand verdwenen. De Zonnevlekken kunnen dus ook geen magnetisch effect op de Aarde hebben veroorzaakt. Op 5 oktober kwam er wel weer een groot coronaal gat over de meridiaan van de Zon. Vanaf 7 oktober gaf dit wel een sterke magnetische storing bij de Aarde (Kp=7) en een zeer helder poollicht rond de magnetische polen, zoals in het noorden van Noorwegen en Finland. Foto’s daarvan zijn op bovengenoemde website te vinden en de melding verscheen tevens gsiteravond bij het weerbericht van RTL-4 op de televisie. Op dit moment is er weer een passage van een coronaal gat over de meridiaan van de Zon en komt er weer kans op poollicht.

VERDER NIEUWS (UIT DE RUIMTE) (www.astronieuws.nl)

= 5 okt. 2015. De index voor de bewoonbaarheid van de exo-planeten bij andere sterren is door de Universiteit van Washington bijgesteld. Behalve de bewoonbare zône, waar het water vloeibaar is, spelen ook vele andere faktoren hierbij een rol, zoals de samenstelling van de planeet, de reflectiviteit van het oppervlak en de excentriciteit van de baan rond de ster. De nieuwe index kan worden gebruikt voor de keuze van het onderzoek door bijvoorbeeld de komende James Webb Space Telescope die in 2018 gelanceerd wordt.

= 8 okt. 2015. Ook op Pluto blijkt de hemel er blauw uit te zien door de verstrooiing van het licht van de Zon en zijn er veel gebieden met bevroren water aanwezig, zoals de ruimtesonde New Horizons aangaf.

DE STERRENHEMEL (www.kijkeensomhoog.nl)

Op 13 oktober om 02:06 MEZT wordt het weer Nieuwe Maan en zijn de nachten mooi donker om sterrenkundige waarnemingen te kunnen doen.

In de ochtend zijn de planeten Mercurius, Venus, Mars en Jupiter te zien boven de oostelijke horizon. Saturnus staat te dicht bij de Zon en is niet waar te nemen.

Vanaf 2 oktober tot 7 november zijn de meteoren van de Orionidenzwerm weer waar te nemen met een maximum rond 22 oktober. De bron van de Orioniden is de komeet Halley. De snelle en nalichtende sporen van deze meteoren zijn schijnbaar afkomstig uit het sterrenbeeld Orion. Tijdens het maximum zijn er wel 25 “vallende sterren” per uur te zien, samen met enkele Tauriden. Het sterrenbeeld Orion is na middernacht aan de zuidelijke hemel te vinden.