Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

HET RUIMTEWEER (spaceweather.com en verdere links).

Effect van de Zon op de Aarde ( Kp, Bz, p+, vsw )

Er waren nu weer drie duidelijke groepjes met gezamenlijk 18 Zonnevlekjes te zien. De uitwerking was nog steeds zeer zwak zonder een storend elektromagnetisch effect op de Aarde. Het komende minimum van de 11 jaren durende aktiviteitsperiode van de Zon zal plaatsvinden in het jaar 2019.

Op 23 september passeerde er een coronaal gat over de meridiaan van de Zon. Een magnetische storing op de Aarde was er nog niet. Op de website www.spaceweather.com zijn toch nog mooie opnamen te zien van het poollicht elders in de wereld.

VERDER NIEUWS (UIT DE RUIMTE) (www.astronieuws.nl)

= 19 sept. 2015. Onverklaarbare draadvormige strukturen in het Melkwegstelsel werden ontdekt door Groningse astronomen. Met LOFAR werd dit patroon van rechte “draden” gevonden, evenals door de Planck-satelliet. Het is nog niet bekend wat het is. De afstand bedraagt 300 lichtjaren. De samenstelling bestaat uit stof en gassen, die normaal in het melkwegstelsel niet voorkomen.

= 26 sept. 2015. In museum Boerhaave te Leiden is de expositie “Einstein and Friends” geopend t/m 3 januari 2016 in verband met het 100-jarig bestaan van de Algemene Relativiteitstheorie van Einstein. De Speciale Relativiteitstheorie ontstond op 26 september 1905. Einstein heeft in 1911 Leiden ook bezocht en werd er gasthoogleraar vanaf 1920. Zijn goede kennissen waren Ehrenfest, Lorentz en Kamerlingh Onnes. Zie: www.museumboerhaave.nl.

Op 7 oktober organiseert de SWSE een presentatie over “De geschiedenis van de lichtsnelheid” in restaurant “Nefertari” te Appingedam. Aanvang 19:30 uur.

De reden is het “Internationale Jaar van het Licht” en de spreker is prof. dr. E.A. Bergshoeff van de Rijksuniversiteit te Groningen.

DE STERRENHEMEL (www.kijkeensomhoog.nl)

De Volle Maan wordt op 28 september a.s. tussen 04:11 uur en 05:23 uur MEZT volledig verduisterd in de kernschaduw van de Aarde. De verduistering begint om 03:07 uur en eindigt om 06:27 uur MEZT. In de ochtend zijn Venus, Mars en Jupiter te zien boven de oostelijke horizon. Mercurius en Saturnus staan te dicht bij de Zon en zijn niet waar te nemen.

Vanaf 2 oktober tot 7 november zijn de meteoren van de Orionidenzwerm weer waar re nemen met een maximum rond 22 oktober.