Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

HET RUIMTEWEER (spaceweather.com en verdere links).

Effect van de Zon op de Aarde ( Kp, Bz, p+, vsw )

Er waren nu drie duidelijke groepjes met gezamenlijk 12 Zonnevlekjes te zien. Helaas hadden zij nog steeds een zeer zwakke uitwerking met amper een storend elektromagnetisch effect op de Aarde. De verwachting is dat het komende minimum van de 11 jaren durende aktiviteitsperiode van de Zon zal plaatsvinden in het jaar 2019.

Ook de passages van coronale gaten over de meridiaan van de Zon was minimaal. Alleen in de nacht van 14 op 15 september 2015 was er een lichte magnetische storing op de Aarde die daardoor nog veroorzaakt werd. De zuidelijke grens van het eventuele poollicht kwam tot Oslo en tevens door de gedeeltelijke bewolking is hier niets van dit verschijnsel waargenomen.

Op de website www.spaceweather.com zijn nog wel mooie opnamen te zien van het poollicht elders in de wereld.

VERDER NIEUWS (UIT DE RUIMTE) (www.astronieuws.nl)

= 15-09-2015. Technologisch hoog ontwikkelde buitenaardse beschavingen, waarbij ook de mensheid kan voorkomen, zijn uiterst zeldzaam in de ruimte. Deze conclusie trekt ASTRON op basis van een onderzoek naar radio- en infraroodstraling van grote aantallen sterrenstelsels.

Kijk verder op de website www.astronieuws.nl.

= 13-09-2015. De bekende 20-jarige SOHO-satelliet (Solar and Heliospheric Observatory) van de ESA en de NASA heeft inmiddels zijn 3000ste komeet ontdekt. Dit is te danken aan de vele amateurs die de opnamen onderzoeken. Veel van de kometen zijn in de buurt van de Zon te zien en bezweken aan de hitte van de Zon. Misschien waren het brokstukken van een grotere komeet, die enkele duizenden jaren geleden uit elkaar is gevallen.

DE STERRENHEMEL (www.kijkeensomhoog.nl)

De Maan staat op 21 september in het Eerste Kwartier vlak bij de planeet Saturnus. In de ochtend zijn Venus, Mars en Jupiter te zien en misschien een enkele sporadische meteoriet gedurende de hele nacht. De herfst begint op het noordelijk halfrond op 23 september om 10:21 MEZT. Dat is het moment dat theoretisch het middelpunt van de Zon het vlak van de evenaar passeert van noord naar zuid. Op de Noordpool gaat dan de Zon onder en op de Zuidpool komt dan de Zon op. Dit is wel allemaal theoretisch.