Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

HET RUIMTEWEER (spaceweather.com en verdere links).

Effect van de Zon op de Aarde ( Kp, Bz, p+, vsw )

Er waren nu 20 Zonnevlekjes, verdeeld over 2 behoorlijke groepen. Toch kwamen er amper sterke uitbarstingen uit voort, behalve tweemaal op 18 juni, maar geen storingen op de Aarde. Op 11 juni was er weer een passage van een coronaal gat en daarvan was er drie dagen later wel een magnetisch effect op de Aarde war te nemen. De vraag blijft echer nog waar de enorme proton-flux op 18 juni vandaan kwam en wat daarvan het gevolg is geweest. De kans op poollicht, lichtende nachtwolken en de aanwezigheid van pollen, die ook een kring rond de Zon kunnen veroorzaken, blijft bestaan.

VERDER NIEUWS (UIT DE RUIMTE) (www.astronieuws.nl)

= 13 juni. De lander Philae op de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko heeft zichzelf gelukkig weer gemeld. Blijkbaar is er weer voldoende zonlicht opgevangen. Het apparaat zal weer voorzichtig aan het werk worden gezet en ook zal het moederschip Rosetta daarvoor weer dichter bij de komeet komen.

= 16 juni. Er is methaan (CH4) ontdekt in zes meteorieten die van de planeet Mars afkomstig zijn. In vergelijking met meteorieten van andere oorsprong is dit veel meer. Micro-organismen zouden zich met dit gas in leven kunnen houden.

DE STERRENHEMEL (www.kijkeensomhoog.nl)

Op 24 juni 2015 om 13:03 MEZT is de Maan weer in het Eerste Kwartier en dus schijnbaar half verlicht met de rechte schaduwlijn aan de linker kant. Gelukkig zijn de nachten nog redelijk donker. De nog zwakke planeet Mercurius kan in de ochtend een uur voor de opkomst van de Zon weer worden waargenomen boven de noordoostelijke horizon in de Stier. Venus en Jupiter staan ’s avonds nog zeer helder in het westen en vormen vandaag een mooie driehoek met de Maan. Mars bevindt zich nog achter de Zon en is dus niet te zien en daarentegen Saturnus nog wel gedurende de hele nacht bij de heldere ster Antares in de Schorpioen.

Er kan de komende week nog een groep meteoren voorbij komen die schijnbaar afkomstig lijken te zijn uit het sterrenbeeld Boötes (aan het eind van de staart van De Grote Beer) en die een maximum aantal zullen hebben in de nacht van 27 op 28 juni. De naam van zwerm is “Juni-Boötiden” en de moederkomeet is 7P/Pons-Winnecke. De langste dag van bijna 17 uur valt op 21 juni en is dus ook de koudste dag, omdat de warmte over zo’n lange periode verdeeld moet worden. Het is immers nog steeds een koude periode.