Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

HET RUIMTEWEER (spaceweather.com en verdere links).

Effect van de Zon op de Aarde ( Kp, Bz, p+, vsw )

Er waren nu 22 Zonnevlekjes te zien, verdeeld over 4groepjes. Er kwamen geen sterke uitbarstingen uit voort en dus ook geen storingen op de Aarde. Wel was er een redelijk magnetisch effect op 8 juni ten gevolge van de passage van een behoorlijk coronaal gat op 5 juni, maar vanuit hier geen meldingen van poollicht. Ook de bewolking kan daarvan de oorzaak zijn geweest. Op 11 juni was er weer een passage van een coronaal gat en dus is er binnenkort weer een kans op noorderlicht.

VERDER NIEUWS (UIT DE RUIMTE) (www.astronieuws.nl)

= Op 10 juni bleek dat de grootste ring van Saturnus nog groter is dan tot nu toe werd gedacht en dat deze bestaat uit uiterst fijne stofdeeltjes. Door de opwarming van de Zon is het een bron van infrarode straling die door de infrarood satelliet WISE waargenomen kon worden. De diameter blijkt nu 32 miljoen kilometer te zijn.

= 11 juni. Vermoedelijk is de lander Philae op de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko dankzij de foto’s van de sonde Rosetta teruggevonden. Hopelijk meldt Philae zichzelf weer, wanneer er weer voldoende zonlicht is opgevangen.

= 11 juni. Er zijn drie astronauten uit de ISS terug gekeerd op de Aarde, waaronder de Italiaanse Samantha Christoforetti. Zij heeft nu het record van het verblijf in de ruimte van André Kuipers gebroken.

DE STERRENHEMEL (www.kijkeensomhoog.nl)

Op 16 juni 2015 om 16:05 MEZT is het weer Nieuwe en gelukkig worden daardoor de nachten weer donkerder. De planeten Mercurius en Mars staan nog steeds te dicht bij de Zon en kunnen nog niet worden waargenomen. Venus staat ’s avonds nog zeer helder in het westen, maar komt wel steeds dichter bij de horizon en ook steeds dichter bij de heldere planeet Jupiter in het sterrenbeeld Kreeft. Saturnus staat ook nog zeer opvallend gedurende bijna de hele nacht in de buurt van de heldere ster Antares in het sterrenbeeld Schorpioen. Meteoren zijn nog zeldzaam, evenals de sprites op een hoogte van 100 kilometer, maar de lichtende nachtwolken nemen snel toe en zijn hier al waargenomen door Frans Hoenkamp op 7 juni en Ton Evenhuis op 12 juni, steeds ’s ochtends rond 3 uur MEZT. Een foto is al te vinden op www.kijkeensomhoog.nl.

De kans op poollicht is momenteel niet groot, maar ook niet gelijk aan nul.