Afdrukken
Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

HET RUIMTEWEER (spaceweather.com en verdere links).

Effect van de Zon op de Aarde ( Kp, Bz, p+, vsw )

De afgelopen weken nam het aantal Zonnevlekken sterk af van 12 tot 2 en het aantal groepjes liep terug van 5 naar 2. Er was zelfs een dag helemaal zonder vlekken. Ook de activiteit van de vlekken was zeer zwak en niet op de Aarde te merken. Wel gaf de passage van een coronaal gat op 16 mei drie dagen later poollicht boven Canada. Toch wordt het weer opletten geblazen. Op 16 mei is het sprite-seizoen weer begonnen met de soort bliksemflitsjes op zo’n 100 km hoogte. De lichtende nachtwolken waren iets vroeger dan normaal op 19 mei alweer boven China te zien en ruim een week later boven Schotland. Verder verscheen op bovengenoemde website een mooie foto van Peter Paul Hattinga Verschure van een kleine halo rond de Zon, die werd veroorzaakt door de pollen in de lucht. Hij was op 13 mei j.l. in Appingedam.

VERDER NIEUWS (UIT DE RUIMTE) (www.astronieuws.nl)

= Op 18 mei ontdekte de satelliet Rosetta een wankel rotsblok van zo’n 30 meter groot op de komeet 67P/Churyumov-Cherasimenko. Het ontstaan van deze schommelsteen op de komeet is nog niet duidelijk. De activiteit van een komeet kan ervoor zorgen dat rotsblokken in beweging komen en op een andere plaats terechtkomen.

= Op 27 mei is er rond een jonge op de Zon lijkende ster een ring van planetair puin ontdekt, die opvallende overeenkomsten vertoont met de Kuipergordel rond de Zon. Planetenstelsels hebben dus blijkbaar veel overeenkomsten met elkaar. De Kuipergordel is ontdekt door de in Tuitjenhorn geboren professor doctor G.P. Kuiper, die als astronoom o.a. werkte in de Verenigde Staten van Amerika.

= Op 28 mei leek het erop dat de ruimtesonde New Horizons onderweg naar Pluto geen grote storende obstakels meer zal tegenkomen. Op 14 juli zullen foto’s van Pluto worden gemaakt.

DE STERRENHEMEL (www.kijkeensomhoog.nl)

Op 2 juni 2015 om 18:19 MEZT is het Volle Maan en dus storing bij het waarnemen van de nachtelijke verschijnselen. De planeten Mercurius en Mars staan te dicht bij de Zon en zijn niet waar te nemen. Venus, Jupiter en Saturnus zijn wel zeer opvallend. Venus heeft op 5 juni dezelfde declinatie als de Zon en komt 3 uur en 18 minuten later door het zuiden. Door een telescoop op de Zon te richten komt Venus ook in beeld. Meteoren zijn er de komende week nog niet.

Categorie: Havenstad FM
Hits: 416