Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

HET RUIMTEWEER (spaceweather.com en verdere links).

Effect van de Zon op de Aarde ( Kp, Bz, p+, vsw )

De afgelopen week was er weer een redelijk aantal Zonnevlekken. Zo’n 19 verdeeld over 6 groepjes. De aktiviteit ervan was matig, behalve op 13 maart. Toen vond er een lichte uitbarsting plaats met massadeeltjes, die in de richting van de Aarde gingen vliegen. Zeer binnenkort kan dit een magnetische storing geven en een iets verhoogde kans op poollicht.

Op 9 mei was er weer een passage van een coronaal gat over de meridiaan van de Zon, waarvan het effectde Aarde bereikte op 12 en 13 mei met sterke golf van elektrisch geladen deeltjes (protonen) en een enorme magnetische storing met een K-factor ter waarde van 6. Waarnemingen en meldingen van extra poollicht zijn er vanuit dit gebied nog niet geweest. Een tweede passage van een coronaal gat over de meridiaan van de Zon vond plaats op 15 mei en ook dat zal een sterke magnetische storing kunnen opleveren.

VERDER NIEUWS (UIT DE RUIMTE) (www.astronieuws.nl)

= Op 9 mei waren er nog geen waarschuwingen bekend over de neerstorting van de Russische satelliet Progress M-27M. Ongeveer 40% van de 7000 kg zou tussen 7 en 11 mei op de Aarde terechtkomen. Toch kwam er via Ton Evenhuis het bericht dat de brokstukken van dit object op 8 mei om 05:04 MEZT in de Grote Oceaan zijn terechtgekomen. Ook waren er meldingen van het neerkomen in de Atlantische Oceaan. Vreemd allemaal.

= Op 15 mei 2015 verscheen het bericht dat El Niño de komende zomer weer zou toeslaan en dat de Philippijnen hun noodvoorraden graan en rijst al aan het toenemen zijn. Vijf jaar geleden gaf dit effect een grote droogte en een mislukking van de oogst in het zuidoosten van Azië.

DE STERRENHEMEL (www.kijkeensomhoog.nl)

Op 18 mei 2015 om 06:13 MEZT is het Nieuwe Maan en dus geen storing bij het waarnemen van de nachtelijke verschijnselen, zoals eventueel poollicht en lichtende nachtwolken. De kans hierop is nog niet verkeken. Ook begint het seizoen weer van de bliksemontladingen op zo’n 80 km hoogte, de sprites genoemd. De planeten Mercurius en Mars staan te dicht bij de Zon en zijn momenteel niet meer waar te nemen. Venus, Jupiter en Saturnus zijn zeer opvallend. Venus bevindt zich op 21 mei vlak bij de Maan in het sterrenbeeld Tweelingen. Meteoren en kometen zijn er de komende week niet.