Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

HET RUIMTEWEER (spaceweather.com en verdere links).

Effect van de Zon op de Aarde ( Kp, Bz, p+, vsw )

Het aantal Zonnevlekken is weer toegenomen tot 33, verdeeld over 5 groepjes.

Op 3 mei was er een uitbarsting aan de rand van de Zon, waarvan op 6 mei tussen 14 en 17 uur MEZT een effect op de Aarde kwam van de klasse Kp=5 en dus met de grens van het poollicht tot Oslo. Helaas overdag.

Op 5 mei was er een uitbarsting van de klasse X2 uit het groepje AR2339 aan de opkomende rand van de Zon. Het effect heeft de Aarde niet getroffen.

Op 9 mei was er een passage van een behoorlijk coronaal gat over de zuidzijde van de meridiaan van de Zon, waarvan het effect nog kan komen. De kans op extra poollicht is dus nog steeds niet gelijk aan nul.

VERDER NIEUWS (UIT DE RUIMTE) (www.astronieuws.nl)

= Op 5 mei 2015 vroeg de NASA aan het publiek om mee te denken over de toekomstige bemande ruimtereizen naar de rode planeet Mars. Iedereen kan uitgewerkte ideeën aanleveren met betrekking tot een langdurig menselijk verblijf aldaar. De drie beste inzendingen worden beloond met 5000 dollar.

= Op 5 mei 2015 is door een internationaal onderzoeksteam met een van de Keck-telescopen op Hawaï het verst verwijderde sterrenstelsel ooit gevonden op een afstand van ruim 13 miljard lichtjaar. De komende James Webb Space Telescope, die in 2018 gelanceerd gaat worden, zal nog veel meer informatie geven over de kosmische dageraad.

= Op 9 mei waren er nog geen waarschuwingen bekend over de neerstorting van de Russische satelliet Progress M-27M. Ongeveer 40% van de 7000 kg zou tussen 7 en 11 mei op de Aarde terechtkomen. Toch kwam er via Ton Evenhuis later het bericht dat de brokstukken van dit object op 8 mei om 05:04 MEZT in de Grote Oceaan zijn terechtgekomen.

DE STERRENHEMEL (www.kijkeensomhoog.nl)

Op 11 mei 2015 om 12:36 MEZT is de Maan in het Laatste Kwartier en alleen ’s morgens zichtbaar.   Gelukkig is het nog wel donker genoeg voor eventueel poollicht en de lichtende nachtwolken. De planeten Mercurius en Mars staan te dicht bij de Zon en zijn amper nog te zien. Venus, Jupiter en Saturnus zijn zeer opvallend. Meteoren en kometen zijn er de komende week niet. Op 13 mei om 19:30 uur is er een presentatie door Peter Paul Hattinga Verschure over: “Morgenrood en Hemelblauw” in restaurant Nefertari in Appingedam.