Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

HET RUIMTEWEER (spaceweather.com en verdere links).

Effect van de Zon op de Aarde ( Kp, Bz, p+, vsw )

Er waren nu zelfs al twee dagen, waarop er geen Zonnevlekken te zien waren. Het minimum van de 11-jarige periode komt nu duidelijk dichter bij. Vandaag was er al wel weer een groepje van 5 vlekjes over de rand gekomen. Veel activiteit was er trouwens niet bij en ook geen storende effecten op de Aarde. Wel was er op 30 april een behoorlijk coronaal gat dat de meridiaan van de Zon passeerde. Over een paar dagen zal de snelle Zonnewind die daaruit voortkomt zeker een magnetisch effect op de Aarde veroorzaken en misschien zelfs een verhoogde kan op poollicht. Toch blijven opletten dus.

VERDER NIEUWS (UIT DE RUIMTE) (www.astronieuws.nl)

= Op 28 april 2015 haperde de Russische ruimtesonde Progress M-27M al vlak na de start in de buurt van Moskou op weg naar het International Space Station (ISS). Het object is niet meer bestuurbaar en zal daarom in de baan rond de Aarde langzaam weer dalen en op den duur door de wrijving met de atmosfeer in brokstukken uiteen vallen. Ongeveer 40% van de totale massa van 7000 kg zal dan tussen 7 en 11 mei a.s. terugvallen op het Aardoppervlak. Hopelijk kunnen er waarschuwingen worden gedaan waar dat precies zal gebeuren.

= Op 30 april 2015 om 21:26 uur MEZT is de in 2004 gelanceerde en sinds 2011 rond Mercurius draaiende Messenger ingeslagen op de planeet. De brandstof was op. De naam van deze Amerikaanse planeetverkenner is eigenlijk een afkorting van: MErcury Surface, Space Environment, GEochemistry, and Ranging. Er is ruim een kwart miljoen foto’s gemaakt van het oppervlak van Mercurius. In 2017 zal de opvolger Bepi-Colombo worden gelanceerd.

DE STERRENHEMEL (www.kijkeensomhoog.nl)

Op 4 mei 2015 om 05:42 MEZT is het Volle Maan en worden de nachten niet meer donker. Gelukkig is het nog wel donker genoeg voor eventueel poollicht, waarop een kleine kans is na de passage van het coronale gat. De planeet Mercurius is weer tevoorschijn gekomen aan de zuidwestelijke avondhemel, maar de helderheid neemt weer af. Venus is nog steeds zeer opvallend aan de westelijke avondhemel en Mars komt te dicht bij de Zon en is daarom niet meer waarneembaar. Jupiter, links van Venus, blijft nog de hele nacht duidelijk te zien in het sterrenbeeld Kreeft, evenals Saturnus in de Schorpioen.

Meteoren zijn er de komende week niet en redelijk heldere kometen ook niet.