Afdrukken
Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

HET RUIMTEWEER (spaceweather.com en verdere links).

Effect van de Zon op de Aarde ( Kp, Bz, p+, vsw )

De nu aanwezige 11 Zonnevlekjes, verdeeld over 4 groepjes, zijn heel weinig actief, behalve misschien het groepje AR2321, waarvan een M-flare met massadeeltjes werd verwacht. Een flare van de X-klasse zou ook nog kunnen.

De verwachting kwam uit. Op 23 april kwam er een M-flare met massadeeltjes, waarvan het effect pas zo’n drie tot vier dagen later op de Aarde zou komen.

De magnetische effecten, die er zijn geweest, vonden plaats op 21 en 23 april met een Kp-faktor ter grootte van 4. Eventueel poollicht zou dan tot Aalesund zijn gekomen, hetgeen nog te ver was om van hieruit waar te kunnen nemen.

VERDER NIEUWS (UIT DE RUIMTE) (www.astronieuws.nl)

= Op 24 april 2015 is de Hubble Space Telescope 25 jaar oud geworden. Gedurende die periode zijn er geweldige waarnemingsresultaten uit gekomen, die momenteel zeer uitgebreid worden gepubliceerd. De ruimtetelescoop is genoemd naar de Amerikaanse astronoom Edwin Hubble (1889-1953), die in 1929 de bedenker was van het natuurkundig verband tussen de roodverschuiving in het spectrum van een object in de ruimte en de afstand daarvan tot de Aarde. Hiermee is veel kennis opgedaan over de structuur en de beweging van het universum. In het jaar 2018 zal de Hubble Telescoop worden opgevolgd door de infrarood ruimtetelescoop, die genoemd wordt naar James Webb (1906-1992), de ex-voorzitter van de NASA.

DE STERRENHEMEL (www.kijkeensomhoog.nl)

Morgen, op 26 april 2015 om 01:55 MEZT is de Maan in het Eerste Kwartier. De rechter helft ervan is dan verlicht en door de grens tussen licht en donker naar beneden te verlengen ontstaat er de letter “P” van “Premier”, dus Eerste Kwartier. Gelukkig nog wel een donkere lucht voor eventueel poollicht en de Lyriden die misschien vannacht nog te zien zijn. Het maximum daarvan in de nanacht van 23 april rond 02:00 uur MEZT was wegens de bewolking niet waar te nemen.. De planeet Mercurius is weer tevoorschijn gekomen aan de avondhemel en vlakbij Mars boven de zuidwestelijke horizon. Venus is nog steeds zeer opvallend aan de westelijke avondhemel en Jupiter blijft nog de hele nacht duidelijk te zien in het sterrenbeeld Kreeft. Saturnus wordt in de tweede helft van de nacht voortdurend beter zichtbaar bij Antares, het onderste hoekpunt van de Zomerdriehoek.

Categorie: Havenstad FM
Hits: 525