Afdrukken
Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

HET RUIMTEWEER (spaceweather.com en verdere links).

Effect van de Zon op de Aarde ( Kp, Bz, p+, vsw )

De afgelopen week kwamen er ondermeer over de rand van de Zon weer zo’n 15 Zonnevlekjes tevoorschijn, verdeeld over 4 groepjes. Vooral het groepje AR2321 gaf activiteit in de Zonnewind richting Aarde. Eveneens de passage over de meridiaan van een coronaal gat op 11 april droeg hieraan bij. Het (magnetisch) effect op de Aarde was van 15 t/m 17 april duidelijk merkbaar tot een Kp-index van de waarde 6. De grens van het poollicht kwam daardoor tot de lijn Aberdeen – Gothenburg. In de nacht van 15 op 16 april was het hier bewolkt en van 16 op 17 april was het hier goed helder. Toch zijn er hier geen meldingen van poollicht binnen gekomen.

Op de website www.kijkeensomhoog.nl staan foto’s van Ton Evenhuis, gemaakt op 18 februari en 11 april 2015, waarop in de buurt van Venus een groen puntje is te zien dat daar als een soort satellietje voorbij bewoog. De vraag is of deze groene kleur door poollicht is veroorzaakt of niet.

VERDER NIEUWS (UIT DE RUIMTE) (www.astronieuws.nl)

= Op 13 april 2015 meldde de Dawn-satelliet van de NASA dat de planetoïde Ceres bezaaid is met kraters en dus geologisch actief moet zijn geweest. Bovendien bestaat ongeveer een kwart van dit object uit water.

= Op 14 april 2015 kwam vanuit de satelliet Rosetta het bericht dat er op de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko geen magneetveld aanwezig is en dus ook geen ijzer. De magnetische krachten speelden dus geen rol bij het ontstaan van dit soort brokstukken groter dan een meter, evenals bij de planeten. Zij zijn door de zwaartekracht gevormd.

DE STERRENHEMEL (www.kijkeensomhoog.nl)

Vandaag, op 18 april 2015 om 20:57 MEZT is het Nieuwe Maan en dus niet te zien. Gelukkig wel een donkere lucht voor eventueel poollicht en de komende Lyriden. Daarvan is het maximum met zo’n 18 vallende “sterren” per uur in de nanacht van 23 april rond 02:00 uur MEZT. Zij komen tevoorschijn uit de komeet Thatcher (1861 I). De planeet Mercurius komt weer tevoorschijn aan de avondhemel met Venus en Mars boven de zuidwestelijke horizon. Jupiter is nog steeds de hele nacht duidelijk te zien in het sterrenbeeld Kreeft. Saturnus wordt in de tweede helft van de nacht steeds beter zichtbaar bij Antares, het onderste hoekpunt van de Zomerdriehoek.

Categorie: Havenstad FM
Hits: 501