Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

HET RUIMTEWEER (spaceweather.com en verdere links).

Effect van de Zon op de Aarde ( Kp, Bz, p+, vsw )

Een nieuw groepje met 8 Zonnevlekjes veroorzaakte op 5 april een eruptie met massadeeltjes van de M-klasse, die met een snelheid van 900 km/s de Zon verlieten. Helaas had dit geen effect op de Aarde, evenmin als een even sterke uitbarsting twee dagen later. Wel gaf de passage op 6 april van een coronaal gat in de nacht van 9 op 10 april een behoorlijke magnetische storing met een kans op poollicht tot de lijn Aberdeen – Gothenburg. Meldingen waren hier niet. Wel in het noorden van Amerika.

VERDER NIEUWS (UIT DE RUIMTE) (www.astronieuws.nl)

= Op 4 april 2015 was het weer Volle Maan. Nu gecombineerd met een maansverduistering, die ook hier niet te zien was. Het kan niet zo zijn dat een Volle Maan de oorzaak is van extra geboortes, of slecht slapen. De logica moet worden omgekeerd. Dergelijk gebeurtenissen worden namelijk beter herinnerd door het opvallende verschijnsel van de Volle Maan.

=  Op 6 april 2015 verscheen het bericht dat details op Pluto en de maantjes namen kunnen krijgen. Aanmeldingen daarvoor kunnen nog gedaan worden tot 24 april bij de International Astronomical Union. De sonde New Horizons passeert Pluto op de kortste afstand op 14 juli aanstaande.

DE STERRENHEMEL (www.kijkeensomhoog.nl)

Morgen, op zondag 12 april 2015, om 05:45 MEZT is de maan in het Laatste Kwartier. De opkomst was de afgelopen week nog zeer helder en zelfs rood van kleur. Dit was een paar maal aan de bewolking in het oosten te zien.

De planeet Mercurius bevindt zich nog te dicht bij de Zon en de horizon en is daarom nog steeds niet waar te nemen. Aan de avondhemel staan Venus en Mars boven de zuidwestelijke horizon. Venus is zeer helder en opvallend en Mars komt nog steeds dichter bij de Zon en wordt dus moeilijker met het blote oog waar te nemen. Jupiter is nog steeds de hele nacht duidelijk te zien in het sterrenbeeld Kreeft. Saturnus wordt in de tweede helft van de nacht steeds beter zichtbaar bij Antares, het onderste hoekpunt van de Zomerdriehoek. Vallende “sterren” zijn er nu nog weinig, maar komen wel tevoorschijn vanaf 16 april. Het is de zwerm van de Lyriden, waarvan de sporen schijnbaar uit het sterrenbeeld Lier afkomstig zijn, eveneens een hoekpunt van de Zomerdriehoek.

Het maximum is op 23 april met 18 meteoren per uur.