HET RUIMTEWEER (spaceweather.com en verdere links).
Effect van de Zon op de Aarde ( Kp, Bz, p+, vsw )
Een groepje met 2 Zonnevlekjes, dat bijna over de rand verdwijnt, is nog te zien. Uitbarstingen van betekenis waren er de afgelopen week niet en een magnetisch effect op de Aarde ook niet.
De passage op 28 maart van een groot coronaal gat rond de Zuidpool van de Zon gaf op 2 april nog wel een lichte magnetische storing met een Kp-factor 4. Op 1 april ging er nog een kleiner coronaal gat over de meridiaan van de Zon, maar de eventuele storing daarvan zal minstens 5 dagen onderweg zijn.
Wel heeft een golvende variatie in de Zonnewind op 28 maart een verzwakking in het Aardse magneetveld veroorzaakt en wat extra poollicht gegeven.
VERDER NIEUWS (UIT DE RUIMTE) (www.astronieuws.nl)
= Met ingang van 29 maart moest de klok weer een uur vooruit worden gezet en ging de Midden Europese Tijd (MET) weer over in de Midden Europese Zomer Tijd (MEZT). Dit gebeurt zonder dat er iets in de beweging van de Aarde verandert en veroorzaakt veel hindernis. Het is dan ook duidelijk dat 58% van de bevolking via het Dagblad van het Noorden hier tegen heeft gestemd.
= Inmiddels is de NASA-sonde Dawn via de planetoïde Vesta nu op een afstand van 950 km bij de grootste planetoïde Ceres gearriveerd. In 1801 is Ceres door Giuseppe Piazzi ontdekt. Het doel is de samenstelling en het ontstaan van de planeten te onderzoeken.
DE STERRENHEMEL (www.kijkeensomhoog.nl)
Vandaag, op zaterdag 4 april 2015, om 14:06 MEZT is het Volle Maan en is er tevens een totale maansverduistering die te zien is aan de donkere kant van de Aarde. Het is de eerste Volle Maan na het begin van de Lente op 20 maart j.l. en dus zal het morgen Pasen zijn. De planeet Mercurius bevindt zich nog te dicht bij de Zon en de horizon en is daarom niet waar te nemen. Aan de avondhemel staan Venus en Mars boven de zuidwestelijke horizon. Mars komt nog steeds dichter bij de Zon en wordt dus moeilijker met het blote oog waar te nemen. Jupiter is nog de hele nacht duidelijk te zien in het sterrenbeeld Kreeft en stond op 29 maart vlak bij de Maan. Saturnus wordt in de tweede helft van de nacht steeds beter zichtbaar bij Antares, een hoekpunt van de Zomerdriehoek. Vallende “sterren” zijn er nog weinig, maar komen wel tevoorschijn in de maand april. Kometen zijn nu helemaal niet gemakkelijk waar te nemen.