HET RUIMTEWEER (spaceweather.com en verdere links).
Effect van de Zon op de Aarde ( Kp, Bz, p+, vsw )
Vanmorgen werder er nog 11 Zonnevlekken geteld, verdeeld over 2 groepjes. Even daarna kwam de cirrusbewolking en verscheen er een kring om de Zon. Meestal duidt dat op slecht weer. Eén van de groepjes, nummer AR2305, heeft zwakke uitbarstingen, waarvan toch de uitstoot precies op de Aarde is gericht. Ook is er weer een passage geweest van een coronaal gat over de meridiaan van de Zon en weer heel dicht bij de zuidpool. Het effect daarvan versterkt het bovengenoemde en is ook naar de Aarde gericht. Het gaat nu vooral om variaties in de Zonnewind, waarvan het effect op de ionosfeer storingen veroorzaakt in de radio-ontvangst.
VERDER NIEUWS (UIT DE RUIMTE) (www.astronieuws.nl)
= 15 maart 2015. In de nacht was er een zeer heldere vuurbol te zien boven Zwitserland en het zuiden van Duitsland. De helderheid was sterker dan die van de Volle Maan en tevens waren er knallen in de atmosfeer te horen. Dit moeten snel bewegende brokstukken (meteoroïden) in de atmosfeer zijn geweest en misschien komt daarvan wel iets (meteorieten) op de Aarde terecht. Een jaar of 12 geleden is ook zo iets gebeurd en daarna is inderdaad een brokstuk gevonden.
= 27 maart 2015. Er is ook een kilometergrote planetoïde (2014 YB 35) langs de Aarde gevlogen op een afstand van 4,5 miljoen kilometer, 12 keer de afstand van de Maan tot de Aarde. Hiervan zullen geen brokstukken op de Aarde achterblijven.
DE STERRENHEMEL (www.kijkeensomhoog.nl)
Op 27 maart 2015 om 08:43 uur MET was de Maan in het Eerste Kwartier, een hele geschikte stand voor de 39ste jaarlijkse Landelijke Sterrenkijkdagen. Boven Delfzijl was het bewolkt en kon dus niets worden waargenomen. Hopelijk wordt het vanavond boven Oude Pekela beter. De planeet Mercurius bevindt zich nog te dicht bij de Zon en de horizon en is niet waar te nemen. Aan de avondhemel staan Venus en Mars boven de zuidwestelijke horizon. Mars komt steeds dichter bij de Zon en wordt nu moeilijker met het blote oog waar te nemen. Jupiter is nog de hele nacht duidelijk waarneembaar in de Kreeft en staat morgen vlak bij de Maan. Saturnus wordt in de tweede helft van de nacht steeds beter zichtbaar bij Antares. Vallende “sterren” zijn er nog weinig en kometen helemaal niet.
Woensdag is er een presentatie in Appingedam over het onderzoek van kometen.