HET RUIMTEWEER (spaceweather.com en verdere links).
Effect van de Zon op de Aarde ( Kp, Bz, p+, vsw )
Er waren nu maar 10 Zonnevlekjes te zien, verdeeld over slechts 2 groepjes. Op 2, 5 en 6 maart waren er wel uitbarstingen van de M-klasse van Röntgenstraling met massadeeltjes, die misschien toch nog wat extra poollicht konden veroorzaken. Duidelijk is de aanmelding dat er nog een groepje bezig is om over de rand te komen. Verder was er van 1 tot 3 maart een groot coronaal gat rond de zuidpool van de Zon. De hieruit komende Zonnewind kan dermate storend zijn geweest, waardoor er op 6 en 7 maart een magnetische storing is geweest die toch wat extra poollicht heeft veroorzaakt tot boven Oslo. Tevens passeerde er op 5 maart nog een coronaal gat over de meridiaan van de Zon, waarvan het effect nog niet is waargenomen.
VERDER NIEUWS (UIT DE RUIMTE) (www.astronieuws.nl)
= 4 maart 2015. De ruimtetelescoop Hubble van de NASA en de ESA is nu 25 jaar oud en werd gelanceerd op 24 april 1990. Hij werd genoemd naar de Amerikaanse astronoom Edwin Hubble die in de twintiger jaren van de vorige eeuw een verband wist te leggen tussen de roodverschuiving en de afstand van een waargenomen object.
= 6 maart 2015. De Amerikaanse ruimtesonde Dawn is aangekomen bij de grootste planetoïde Ceres met de bedoeling om daar waarnemingen te doen. Ceres is de eerste planetoïde die in 1801 door de Italiaan Piazzi is ontdekt. Zo’n drie jaar geleden passeerde Dawn al de tweede door Olbers ontdekte planetoïde Vesta, die ongeveer half zo groot is als Ceres.
DE STERRENHEMEL (www.kijkeensomhoog.nl)
Op 5 maart 2015 om 19:05 uur MET was het Volle Maan en waren de nachten erg licht. Nu wordt het weer donkerder en worden de planeten weer beter zichtbaar. Mercurius bevindt zich nog te dicht bij de Zon en de horizon en is niet waar te nemen. Aan de avondhemel staan Venus en Mars boven de zuidwestelijke horiz on. Op 18 februari zag Ton Evenhuis daar een groen object langs vliegen, waarvan nu de foto op de website is geplaatst. Jupiter is nog de hele nacht duidelijk waarneembaar in de Kreeft en Saturnus wordt in de tweede helft van de nacht steeds beter zichtbaar bij Antares. De steeds zwakker wordende komeet Lovejoy (C/2014 Q2) kan misschien nog worden waargenomen met een verrekijker, maar dat wordt steeds moeilijker.