HET RUIMTEWEER (spaceweather.com en verdere links).
Effect van de Zon op de Aarde ( Kp, Bz, p+, vsw )
Het aantal Zonnevlekken was vandaag weer toegenomen tot 17, verdeeld over 2 groepjes. Uitbarstingen van betekenis waren er niet en dus ook geen merkbaar magnetisch effect op de Aarde. Wel was er vanochtend een hele mooie 22 graden kring rond de Zon te zien, hetgeen duidde op een cirrus bewolking en een kans op slecht weer.
Een passage van een coronaal gat over de meridiaan van de Zon was er op 22 februari en rond de zuidpool van de Zon was er weer een gigantisch groot coronaal gat te zien vanaf 24 februari. Toch was er tot op heden geen magnetisch effect op de Aarde en geen uitbreiding van het poollicht. Misschien is er voor dit laatste effect nog een kleine kans door de bewegingen in de Zonnewind zelf. Blijven opletten dus.
VERDER NIEUWS (UIT DE RUIMTE) (www.astronieuws.nl)
= 16 februari 2015. Oorspronkelijk waren er over de hele wereld 200.000 meldingen binnen gekomen van personen die graag een enkele reis naar de planeet Mars zouden willen maken. Inmiddels zijn hiervan 100 geselecteerd, waaronder geen Nederlanders. Toch is dit oorspronkelijk een Nederlands project onder leiding van Bas Lansdorp. De eerste enkele reis naar Mars is gepland in 2024 en duurt 7 maanden en de ruimte op de rode planeet waarop geleefd kan worden bedraagt 200 vierkante meter.
= 26 februari 2015. Er is een groot zwart gat in de ruimte ontdekt, dat eigenlijk niet meer kan bestaan. De massa is 12 miljard maal zo groot als de massa van de Zon. Een dergelijk zwart gat produceert zoveel straling dat daardoor de massa weer wordt uitgestoten.
DE STERRENHEMEL (www.kijkeensomhoog.nl)
Op 5 maart 2015 om 19:05 uur MET wordt het Volle Maan en worden de nachten weer lichter steeds De planeet Mercurius bevindt zich te dicht bij de Zon en de horizon en is niet waar te nemen. Aan de avondhemel staan Venus en Mars boven de zuidwestelijke horiz on. Op 18 februari zag Ton Evenhuis daar een groen object langs vliegen. Jupiter is de hele nacht duidelijk waarneembaar in de Kreeft en Saturnus wordt in de tweede helft van de nacht steeds beter zichtbaar bij Antares. Zelfs gisteravond kon de zwakker wordende komeet Lovejoy (C/2014 Q2) nog worden waargenomen met de verrekijker.