Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

HET RUIMTEWEER (spaceweather.com en verdere links).

Effect van de Zon op de Aarde ( Kp, Bz, p+, vsw )

Gisteren bedroeg het aantal Zonnevlekken 18, verdeeld over 4 groepjes. Er waren geen grote uitbarstingen van Röntgenstraling en geladen deeltjes en dus ook amper een magnetisch effect op de Aarde.

Gedurende de hele afgelopen week was er nog tot 5 februari een enorm groot coronaal gat rond de zuidpool van de Zon. De vorige week werd dit al vermeld. Een deel van de daaruit voortkomende onrustige Zonnewind kwam wel in de buurt van de Aarde en veroorzaakte daar van 1 tot en met 3 februari toch nog een behoorlijke geomagnetische onrust en extra poollicht, vooral boven Alaska. Prachtige foto’s hiervan zijn te vinden op de website www.spaceweather.com. In de richting van Europa was het effect minder sterk.

VERDER NIEUWS (UIT DE RUIMTE) (www.astronieuws.nl)

= Van 22 op 23 januari 2015 zag men drie van de vier grootste manen van Jupiter voor de planeet langs trekken: Europa, Callisto en Io. De maantjes werden in het begin van de 17de eeuw door Galileo Galilei ontdekt.

= Op 4 februari 2015 was het de 109de verjaardag van Clyde Tombaugh, de ontdekker in 1930 van Pluto. Tombaugh leefde van 1906 tot 1997. Ter gelegenheid hiervan zijn twee nieuwe opnamen gepresenteerd die de sonde New Horizons eind januari had gemaakt op nog 200 miljoen km afstand.

= Op 14 februari 2015 vliegt de ruimtesonde Rosetta op een zeer korte afstand van 6 kilometer langs de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko. Vandaag bedroeg de afstand nog 140 kilometer. Het doel is om de komeet meer gedetailleerd in beeld te brengen en het gas en stof waar te nemen dat door de komeet de ruimte in wordt geblazen.

DE STERRENHEMEL (www.kijkeensomhoog.nl)

Op 12 februari 2015 om 04:50 uur MET is de Maan in het Laatste kwartier en zijn de nachten weer donkerder. Misschien kan de zwakker wordende komeet Lovejoy (C/2014 Q2) nog worden waargenomen. De planeet Mercurius bevindt zich te dicht bij de Zon is niet waar te nemen.

Aan de avondhemel staan Venus en Mars boven de zuidwestelijke horizon. Jupiter is de hele nacht zeer duidelijk waarneembaar in de Leeuw en Saturnus

wordt in de tweede helft van de nacht steeds beter zichtbaar. De Zon loopt op 11 februari maximaal 14 minuten achter op de middelbare zonnetijd.