Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

HET RUIMTEWEER (spaceweather.com en verdere links).

Effect van de Zon op de Aarde ( Kp, Bz, p+, vsw )

Het aantal Zonnevlekken is weer enigszins toegenomen, maar dat betekent niet dat dit een magnetisch effect heeft gehad op de Aarde. De 30 vlekjes, verdeeld over 7 groepjes hebben uitbarstinkjes geleverd van hoogstens de C-klasse en konden dus geen extra uitbreiding van het poollicht veroorzaken.

Wel bevindt zich al dagen een enorm coronaal gat rond de Zuidpool van de Zon. Daaruit moet wel een versnelde Zonnewind ontsnappen, maar niet helemaal in de richting van de Aarde. Er is dan ook geen extra poollicht geweest gedurende de afgelopen week. Misschien is er de komende dagen nog wel een kans, als er onregelmatigheden in de Zonnewind voorkomen. Blijven opletten dus.

VERDER NIEUWS (UIT DE RUIMTE) (www.astronieuws.nl)

= 26 januari 2015. De planetoïde 2004 BL86, ontdekt op 30 januari 2004, met een grootte van ongeveer 325 meter passeerde op 26 januari 2015 de Aarde op een afstand van zo’n 1,2 miljoen kilometer, drie maal de afstand van de Maan tot de Aarde. Een mooie kans op een goede waarneming van dit object. Er blijkt nu een 70 meter grote maan bij dit object te horen, zoals uit radaropnamen van de NASA is gebleken en met behulp van de infrarode straling kon worden aangetoond dat deze planetoïde vermoedelijk een brokstuk is van de grotere planetoïde Vesta.

= 27 januari 2015. De Amerikaanse ruimtesonde Dawn, die een paar jaar geleden ook al rond Vesta cirkelde, is nu onderweg naar de grootste planetoïde Ceres met een middellijn van 950 km. Mogelijk bevindt zich een oceaan op Ceres. Momenteel zijn de gemaakte opnamen al de beste tot nu toe.

DE STERRENHEMEL (www.kijkeensomhoog.nl)

Op 4 februari 2015 om 00:09 uur MET is het weer Volle Maan en wegens de lichte nachten geen goede situatie om nog de mooie, maar steeds zwakker wordende komeet Lovejoy (C/2014 Q2) te kunnen waarnemen. Deze is inmiddels van de Plejaden voorbij de heldere ster Algol verschoven. Mooie foto’s zijn nog wel te zien op de website www.spaceweather.com.

De planeet Mercurius bevindt zich te dicht bij de Zon is is niet waar te nemen.

Aan de avondhemel staan Venus en Mars boven de zuidwestelijke horizon. Jupiter is de hele nacht zeer duidelijk waarneembaar in de Leeuw en Saturnus wordt in de tweede helft van de nacht steeds beter zichtbaar.