Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

HET RUIMTEWEER (spaceweather.com en verdere links).

Effect van de Zon op de Aarde ( Kp, Bz, p+, vsw )

Vanmorgen waren er nog maar 4 Zonnevlekjes te zien, verdeeld over 2 groepjes.

Uitbarstingen van betekenis zijn er de afgelopen week niet geweest en dus ook geen magnetische storingen bij de Aarde ten gevolge daarvan.

Wel waren er twee passages van coronale gaten geweest. De eerste op 14 januari en de tweede op 20 januari. De versnelling in de Zonnewind ten gevolge hiervan bleef ook zeer laag en had ook geen magnetische storingen op de Aarde tot gevolg. Ook vond er een magnetische storing plaats op 21 en 22 januari ten gevolge van enige onrust in de Zonnewind, waardoor het poollicht zich toch nog een beetje rondom de polen kon uitbreiden. Vanuit Nederland kon dit verschijnsel helaas niet worden waargenomen.

VERDER NIEUWS (UIT DE RUIMTE) (www.astronieuws.nl)

= 14 januari 2015. Een planetoïde met een grootte van ongeveer 500 meter (2004 BL86) passeert op 26 januari 2015 de Aarde op een afstand van zo’n 1,2 miljoen kilometer, drie maal de afstand van de Maan tot de Aarde. Een goede kans op een waarneming van een dergelijk object. Pas in 2027 gebeurt er weer iets dergelijks. De planetoïde is misschien te zien met een sterke verrekijker.

= 15 januari 2015. Op 25 januari begint de in 2006 gelanceerde Amerikaanse ruimtesonde “New Horizons” met het waarnemen van Pluto, het meest nabije brokstuk van de Kuipergordel. New Horizons werd in januari 2006 gelanceerd en is nu vijf miljard kilometer van de Aarde verwijderd. Ook de bewegingen van de vijf maantjes rond Pluto worden goed bestudeerd en Pluto zal worden benaderd tot op een afstand van 10.000 km.

DE STERRENHEMEL (www.kijkeensomhoog.nl)

De Maan is op 27 januari 2015 om 14:14 uur MET weer in het Eerste Kwartier. De nachten zijn dan nog redelijk donker en er blijft een goede kans om vooral de mooie komeet Lovejoy (C/2014 Q2) te kunnen waarnemen. Deze is inmiddels van de Plejaden naar de heldere ster Algol verschoven. Mooie foto’s zijn te zien op de website www.spaceweather.com.

De planeet Mercurius bevindt zich te dicht bij de Zon is is niet waar te nemen.

Aan de avondhemel staan Venus en Mars boven de zuidwestelijke horizon. Jupiter is de hele nacht zeer duidelijk waarneembaar in de Leeuw en Saturnus

Wordt in de tweede helft van de nacht steeds beter zichtbaar.