Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Korte terugblik op de uitzendingen van het programma “Rondje Havenstad” vanuit ’t Lokaal te Delfzijl.

1 november 2008

Na de programmawijziging is in het kort de doelstelling nog eens omschreven van dit wekelijkse radiopraatje. Het gedrag van de zon kan namelijk in het bereik van het elektromagnetisme en de zonnewind een behoorlijke invloed hebben op de aarde. In extreme gevallen kan de elektrische apparatuur zowel op aarde als in satellieten gestoord raken en kan er als mooie bijkomstigheid tot op lagere breedtes poollicht ontstaan. Door de activiteit van de zon te bestuderen kan tot drie dagen van tevoren worden voorspeld wat de invloed op de aarde daarvan zal zijn. Momenteel is de zon in haar 11-jarige cyclus erg rustig en heeft de aarde daar amper last van. De genoemde invloed van de zon op de aarde wordt samengevat onder de noemer “Ruimteweer”. Een website die daarover dagelijks bericht geeft is www.spaceweather.com.

Naar aanleiding van de komende presentatie over “De inslag in Siberië” op 5 november in Egyptisch Restaurant Nefertari kwam de volgende melding binnen. Het blijkt dat er op 30 juni 1908 in de buurt van Holwierde mensen zijn geweest die in de vroege middag bij heldere hemel een forse knal hebben gehoord. Indien men aanneemt dat de schokgolf van het neerkomende object van 30 meter doorsnee langs de lange weg als geluidsgolf van Siberië naar Holwierde is gereisd, kan dit bijzondere verschijnsel met de inslag te maken hebben gehad. De inslag bij Toengoeska vond plaats om ongeveer 7 uur lokale tijd op 30 juni. Op dat moment was het in Nederland nog midden in de nacht. De lange afstand van ongeveer 14.000 km van de plaats van inslag naar Nederland zal ongeveer in 14 uur door het geluid zijn afgelegd, zodat het niet onmogelijk was dat men in Holwierde, behalve de rode gloed aan de nachthemel ook het geluid van de inslag heeft gehoord.

De opening van het dossier van UFO-meldingen door piloten dient zeer kritisch beoordeeld te worden. Groene Marsmannetjes die rond de aarde draaien verdienen een groot vraagteken. Zie: trefwoord “Toengoeska” op Google.