Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

HET RUIMTEWEER (spaceweather.com en verdere links).

Effect van de Zon op de Aarde ( Kp, Bz, p+, vsw )

Inmiddels is er weer een redelijk grote groep zonnevlekken over de rand tevoorschijn gekomen: AR2205. Op 5 en 7 november 2014 werden uitbarstingen geproduceerd van de klasse M7 en X1,6. De Röntgenstraling daarbij veroorzaakte enige verstoring bij de Aarde, maar de geladen deeltjes schoten de Aarde voorbij. Geen poollicht dus. Ook niet als gevolg van de passage van een coronaal gat over de meridiaan van de Zon op 30 oktober j.l. De afgelopen week was er geen enkel coronaal gat over de meridiaan van de Zon gekomen.

VERDER NIEUWS (UIT DE RUIMTE) (www.astronieuws.nl)

= 4 november 2014. De landing van Philae op de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko zal op 12 november a.s. plaatsvinden. De naam “Rosetta” van de satelliet stamt af van de bekende steen met het Egyptische hiëroglyfen schrift. De lander “Philae” kreeg de naam van het eilandje in de Nijl met de aanvullende vertalingen en nu heeft ook de landingsplaats op de komeet een naam gekregen die hoort bij de bovenstaande historie, namelijk: “Agilkia”, ook een eilandje in de Nijl. Let op de publicaties op 12 november a.s.

= 7 november 2014. Uit het ruimte onderzoek is inmiddels gebleken dat ongeveer de helft van de sterren geen planeten bij zich hebben. Eveneens komt leven op planeten bij andere sterren blijkbaar ook zeer zelden voor. Dat is immers nog steeds niet gevonden. De zoektocht gaat trouwens wel door. Dat is gebaseerd op de algemene nieuwsgierigheid.

DE STERRENHEMEL (www.kijkeensomhoog.nl)

De Maan komt op 14 november om 16:16 uur MET in het Laatste Kwartier. Gelukkig worden de nachten dan weer donkerder en kunnen de waarnemingen beter en gemakkelijker worden uitgevoerd.

De planeten Mars en Jupiter zijn momenteel nog wel redelijk te zien. Mars ’s avonds laag boven de zuidwestelijke horizon en Jupiter komt steeds vroeger op in de nanacht in het oosten. Mercurius komt ook ’s ochtends weer tevoorschijn.

De meteorenzwerm van de Tauriden is nog tot eind november te zien. Mooie oranje vuurbollen die schijnbaar uit het sterrenbeeld Stier afkomstig zijn. Hooguit verschijnen er tien per uur. De Tauriden zijn afkomstig van de komeet 2P/Encke. Misschien kan er nog extra poollicht ontstaan door de activiteiten van de nieuwe grote groep zonnevlekken AR2205. Die nadert nu de meridiaan.