Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

HET RUIMTEWEER (spaceweather.com en verdere links).

Effect van de Zon op de Aarde ( Kp, Bz, p+, vsw )

Het aantal Zonnevlekken is weer behoorlijk toegenomen. Er zijn nu 22 vlekken, verdeeld over 4 groepen, waarvan er één zelfs met het blote oog (door een lasglaasje) te zien is. Deze groep (AR2192) veroorzaakte de afgelopen nacht een behoorlijke uitbarsting van de klasse X3 met massadeeltjes, waardoor de kans op poollicht toch weer enigszins zal toenemen. Deze groep heeft een diameter van 20 maal de middellijn van de Aarde. Tot nu toe was er geen magnetisch effect bij de Aarde, ook niet van het coronale gat dat op 18 oktober de meridiaan van de zon passeerde.

VERDER NIEUWS (UIT DE RUIMTE) (www.astronieuws.nl)

= 21 oktober 2014. Het Nederlandse “Mars-One”-projekt om in 2025 vier mensen definitief naar Mars te sturen en (later nog meer) is te duur en technisch niet haalbaar. Ook wordt het voor de mensen gevaarlijker, omdat de zon minder actief wordt. De kans op kanker ten gevolge van de kosmische straling wordt daarom groter. Bovendien heeft ook Mars geen beschermend magneetveld.

DE STERRENHEMEL (www.kijkeensomhoog.nl)

Het was Nieuwe Maan op 23 oktober om 23:57 uur MEZT. Dit was ook één van de oorzaken van de extra hoge waterstand op 21 oktober j.l. De Zon en de maan trokken samen het water naar zich toe waardoor de vloed extra hoog werd. De overige oorzaken waren de noordwester storm en de gedeeltelijke afsluiting van de Eems voorbij Emden. De planeet Saturnus wordt vandaag tussen 18:10 en 19:09 uur MEZT bedekt door de maan. Dit gebeurt erg laag bij de horizon en is van hieruit zeer moeilijk waar te nemen. Mars en Jupiter zijn momenteel nog wel redelijk te zien. Mars ’s avonds laag boven de zuidwestelijke horizon en Jupiter in de nanacht in het oosten.

De meteorenzwermen Orioniden en Tauriden zijn nog steeds te zien. De Orioniden tot 7 november en de Tauriden (oranje vuurbollen) tot eind november.

Op 19 oktober werd er om 21:15 MEZT een zeer heldere vuurbol waargenomen van de klasse -7m. Deze behoorde niet tot een speciale groep en wordt dus een sporadische vuurbol genoemd. Een brokstuk dus, dat door de dampkring van de Aarde vloog en daarop niet neerstortte.

Vanavond is er de “Nacht van de Nacht” (10) met veel activiteiten. Kijk op www.nachtvandenacht.nl. Ook wordt het weer “Wintertijd” (MET).